Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Uczelnia da rozwój i pracę

Aleksandra Gierwat
Projekt gmachu dydaktycznego Instytutu Technologii Żywności oraz hali laboratoryjno-technologicznej przygotowali architekci z Białegostoku pod kierownictwem mgr Jana Kabaca. Leżące odłogiem tereny na obrzeżach miasta zmienią się nie do poznania.
Projekt gmachu dydaktycznego Instytutu Technologii Żywności oraz hali laboratoryjno-technologicznej przygotowali architekci z Białegostoku pod kierownictwem mgr Jana Kabaca. Leżące odłogiem tereny na obrzeżach miasta zmienią się nie do poznania.
Nowoczesna hala laboratoryjno-technologiczna wyposażona w specjalistyczną aparaturę do technologii i procesów przetwórstwa rolno-spożywczego zostanie oddana do użytku w 2013 r. Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży dostała pod koniec ubiegłego tygodnia prawie 53 mln zł m.in. na ten cel.

Z nowoczesnych laboratoriów będzie mogło korzystać jednocześnie około 600 studentów Instytutu Technologii Żywności PWSIiP, a także, w ramach kursów i studiów podyplomowych, które zamierza uruchomić uczelnia - pracownicy przedsiębiorstw rolno-spożywczych z terenu północno-wschodniej Polski. W planach PWSIiP jest również utworzenie nowych specjalizacji w ramach studiów inżynierskich i magisterskich w ITŻ.

- To będzie świetne laboratorium, w którym pracownicy naukowi będą realizować sporo projektów badawczych z podmiotami nie tylko z naszego regionu, dla potrzeb rozwoju gospodarki - zapewnia prof. Kazimierz Pieńkowski, rektor uczelni. - Chcemy kreować takie przetwórstwo rolno-spożywcze, by mieszkańcy naszego kraju nie wybierali produktów zagranicznych zamiast polskich. Ba, żeby w innych krajach wybierano nasze produkty.

Rektor nie ukrywa, że liczy, iż dzięki prowadzonym w Łomży badaniom w ciągu dwóch, trzech lat wzrośnie poziom naszego eksportu w branży spożywczej. Krótko mówiąc, to szansa na rozwój ekonomiczny naszego regionu, które jest zagłębiem przetwórstwa spożywczego, przede wszystkim mleka i skrobii.

Wyposażą dwa instytuty

Inwestycja, na którą władze uczelni otrzymały z Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej 52 788 329 zł obejmuje budowę i wyposażenie gmachu Instytutu Technologii Żywności, a także budowę hali laboratoryjno-technologicznej do nowoczesnego przetwórstwa rolno-spożywczego oraz wyposażenie jej w specjalistyczne urządzenia. Powstaną one na działce o powierzchni 2,8 ha, którą miasto przekazało uczelni jako darowiznę. Przy tej okazji nowoczesny sprzęt otrzyma także Instytut Informatyki i Automatyki. Pieniądze, które z własnej kieszeni musi na tę inwestycję wyłożyć PWSIiP, to kwota około miliona zł.

- Dotacja, którą udało nam się właśnie pozyskać, to jak na warunki województwa podlaskiego naprawdę duże pieniądze - przyznaje rektor Pieńkowski. - Oprócz nas, starały się o nią jeszcze trzy uczelnie z Białegostoku.

Ale to łomżyńska uczelnia jako pierwsza podpisała umowę z Polską Agencją Rozwoju Przedsiębiorczości, instytucją wdrażającą PORPW.

Szansa dla miasta

Jak informują władze uczelni, na wkopanie pierwszej łopaty przy ul. Akademickiej będziemy musieli poczekać jeszcze co najmniej trzy i pół miesiąca. Zakończenie inwestycji planowane jest na marzec 2013 r. Wtedy to studenci i pracownicy naukowi zyskają znakomite warunki do kształcenia i prowadzenia badań, a przy okazji zagospodarowana zostanie część terenów na obrzeżach miasta, która do tej pory leży odłogiem i służy mieszkańcom do nielegalnego wywożenia śmieci.
To szansa również dla naszego miasta. Uczelnia, oferując takie warunki kształcenia, powinna nie tylko zatrzymywać studentów z Łomż

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna