MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wafle z kajmakiem i kremem kakaowym. Prosty i pyszny deser, którym zajadaliśmy się w PRL. Poznaj przepisy na najlepsze masy do wafli

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Andruty z kajmakiem i innymi słodkimi masami były popularnym deserem w PRL
Andruty z kajmakiem i innymi słodkimi masami były popularnym deserem w PRL 123rf/tashka/zdjęcie ilustracyjne
Wafle z kajmakiem, mlekiem w proszku albo karmelem to deser, który wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Wafle, na które wielu z nas mówiło andruty, łatwo było dostać w sklepach, w przeciwieństwie do różnych słodyczy. Nasze mamy i babcie robiły więc pyszne, domowe, słodkie masy, którymi przekładały wafle. Sprawdź, jak zrobić wafle z kajmakiem, mlekiem w proszku oraz masą z mleka skondensowanego.

W skrócie

Czy pamiętasz z dzieciństwa wafle przekładane masą czekoladową, z mleka skondensowanego lub kajmakiem? Był to bardzo popularny deser w latach 80., kiedy w sklepach trudno było dostać słodycze, a nasze mamy i babcie wymyślały cuda, żeby jakoś osłodzić dzieciom życie. W moich stronach na takie przekładane wafle mówiło się andruty. I jak się okazuje, ich historia sięga dużo dalej niż do PRL.

Andruty z kajmakiem, a także przekładane różnymi innymi masami jadało się na Kresach. Z kolei w Małopolsce wafle z masą czekoladową znane są jako tort Pischinger. Deser doczekał się wielu wariantów. W PRL popularne były m.in. wafle z mlekiem w proszku oraz z mlekiem skondensowanym. Znany jest także przepis na wafle z galaretką. Wszystkie rodzaje są pyszne i mają swoich zwolenników.

Dziś podam ci przepis na andruty, które robiła moja mama. Przekładała andruty na przemian kajmakiem oraz kakaową masą z mleka w proszku. Dowiesz się, jak zrobić domowy kajmak do wafli, a także krem czekoladowy i masę do wafli z mlekiem w proszku. Dzięki temu możesz za każdym razem podać inny, równie smaczny deser. Wystarczy, że kupisz duże opakowanie prostokątnych wafli lub andrutów, które przełożysz ulubioną masą.

Masa kajmakowa do wafli

  • pół kostki masła,
  • puszka masy kajmakowej lub domowego kremu kajmakowego,
  • pół cytryny,
  • kilka kropli olejku waniliowego lub esencja waniliowa.

Jak zrobić wafle z kajmakiem?

  1. W rondelku roztopiłam masło, dodałam masę kajmakową, a następnie sok z cytryny i esencję waniliową.
  2. Całość podgrzałam i mieszałam, aż składniki połączyły się na gładką masę.

Masa do wafli z mlekiem w proszku

  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • kostka masła,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżki cukru,
  • szklanka zwykłego mleka (lub roślinnego).

Jak zrobić wafle z mlekiem w proszku?

  1. W rondelku roztopiłam masło, dodałam kakao, szybko wymieszałam.
  2. Powoli wlewałam mleko, dodałam cukier i cały czas mieszałam.
  3. Zdjęłam z ognia i zostawiłam do ostudzenia.
  4. Gdy mleko czekoladowe ostygło, dodałam mleko w proszku i wymieszałam na gładką masę.

Masa do wafli z mlekiem skondensowanym

Składniki:

  • puszka mleka skondensowanego,
  • pół kostki masła.

Jak zrobić wafle z mlekiem skondensowanym?

  1. Puszkę z mlekiem skondensowanym wstawiłam do garnka, zalałam zimną wodą i gotowałam na małym ogniu przez 3 godziny. Wodę należy w tym czasie uzupełniać.
  2. Po ugotowaniu, wyjęłam puszkę i zostawiłam do przestudzenia.
  3. Masło utarłam na puch za pomocą miksera.
  4. Dodawałam po łyżce mleka skondensowanego.
  5. Wymieszałam całość na gładką masę.

Domowy karmel do wafli

  • 8 łyżek masła orzechowego,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 2 łyżki syropu klonowego.

Jak zrobić wafle z karmelem?

  1. W rondelku podgrzałam masło orzechowe, olej kokosowy i syrop klonowy.
  2. Mieszałam do uzyskania jednolitej masy.

Przygotuj opakowanie wafli i przełóż blaty przygotowaną masą. Możesz też użyć dwóch mas, ale lepiej nie łączyć wszystkich naraz, żeby deser nie był za słodki. Po przełożeniu delikatnie przyciśnij blaty i zostaw je w chłodnym miejscu. Możesz je włożyć do lodówki. Kiedy masy lekko stężeją, pokrój wafle na mniejsze kawałki. Przechowuj je w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wafle z kajmakiem i kremem kakaowym. Prosty i pyszny deser, którym zajadaliśmy się w PRL. Poznaj przepisy na najlepsze masy do wafli - Strona Kuchni

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna