Warto się dowiedzieć o możliwości zwiększenia pasz rzepakowych w żywieniu bydła mlecznego

Donata Żmiejko
Donata Żmiejko
Warunkiem uczestnictwa w konferencji pt. „Śruta rzepakowa jako realna alternatywa dla importu śruty sojowej. Możliwości zwiększenia pasz rzepakowych w żywieniu bydła mlecznego” jest dokonanie rejestracji do 15 października 2021 r.
Warunkiem uczestnictwa w konferencji pt. „Śruta rzepakowa jako realna alternatywa dla importu śruty sojowej. Możliwości zwiększenia pasz rzepakowych w żywieniu bydła mlecznego” jest dokonanie rejestracji do 15 października 2021 r. PODR Szepietowo
O wykorzystaniu pasz rzepakowych w codziennej praktyce w gospodarstwach specjalizujących się w produkcji mleka będzie można się dowiedzieć podczas ogólnopolskiej konferencji pt. „Śruta rzepakowa jako realna alternatywa dla importu śruty sojowej. Możliwości zwiększenia pasz rzepakowych w żywieniu bydła mlecznego”, która odbędzie się w Wysokiem Mazowieckiem. Aby wziąć w niej udział, należy się skontaktować z PODR w Szepietowie.

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie i Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju oraz Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych organizują V Ogólnopolską konferencję na temat śruty rzepakowej pod hasłem: „Śruta rzepakowa jako realna alternatywa dla importu śruty sojowej. Możliwości zwiększenia pasz rzepakowych w żywieniu bydła mlecznego”.

Producenci rolni zdążyli już się przekonać o tym, jak ważne są krajowe rodzime pasze rzepakowe. W ostatnich latach widać, że istnieje tendencja wzrostowa w wielkości podaży nasion rzepaku. Jednak jeszcze podaż pasz rzepakowych nie przekłada się wprost na zwiększone ich wykorzystanie w krajowym miksie białka paszowego. Jednocześnie widoczny jest trend konsumencki polegający na poszukiwaniu żywności produkowanej bez udziału surowców GMO, zwłaszcza w produktach mleczarskich.

- Wychodząc temu naprzeciw PSPO opracowało i opublikowało Kodeks Dobrych Praktyk znakowania „wolne od GMO” dla przetwórców rzepaku, który jest praktycznym przewodnikiem dla przetwórców nasion rzepaku w zakresie stosowania tego rodzaju oznakowania, umożliwiając m.in. spełnienie stosownych oczekiwań zgłaszanych przez sektor mleczarski – mówi Wojciech Mojkowski, dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. – Zgodnie z opiniami ekspertów to właśnie w przypadku produkcji bydła stosunkowo szybko możliwy jest dalszy wzrost udziału krajowych pasz w tym obszarze.

Tak więc, konferencja poświęcona będzie zagadnieniom dotyczącym wykorzystania pasz rzepakowych w codziennej praktyce w gospodarstwach specjalizujących się w produkcji mleka. We współczesnej hodowli śruta rzepakowa stanowi alternatywę dla paszy wysoko białkowej w żywieniu bydła mlecznego. Konferencja ma na celu budowanie świadomości hodowców bydła mlecznego na temat walorów śruty rzepakowej i praktycznego aspektu jej szerszego stosowania w skomponowanych dawkach żywieniowych.

PODR w Szepietowie zaprasza do udziału w wydarzeniu rolników, producentów mleka, przedsiębiorców, doradców rolniczych, przedstawicieli świata nauki i biznesu oraz instytucji wspierających rolnictwo.

Spotkanie odbędzie się w 21 października 2021 r. w Hotelu Odessa w Wysokiem Mazowieckiem.

Czytaj też:
Szepietowo. Jesień w sadzie i w ogrodzie oraz „Piknik Rodzinny”. Targi ogrodnicze przyciągnęły tłumy (ZDJĘCIA)

Domowe syropy

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie