Spis treści
Choć maliny lub truskawki możemy kupić w każdej chwili, najchętniej zjadamy je, gdy jest na nie sezon. Tak samo jest z warzywami — ogórkami, cukinią czy papryką. Da się ich zawsze skosztować, ale te chrupiące prosto z polskiego pola smakują inaczej niż importowane lub wyhodowane w tunelach.
Spożywanie warzyw, na które akurat jest sezon, wpływa korzystnie nie tylko na nasz organizm, ale także na nasz portfel. Wtedy są nie tylko najsmaczniejsze, ale też najtańsze.
Warzywa całoroczne. Marchew, seler lub ziemniaki kupisz w każdej chwili
Dietetycy podkreślają, że warzywa i owoce powinny stanowić połowę naszej diety. Niektóre krajowe odmiany są dostępne przez cały rok. Odpowiednio przechowywane warzywa, np. marchew, buraki ćwikłowe, kapusta, czosnek, cebula czy ziemniaki będą świetną bazą do dań obiadowych, placków czy zapiekanek.
Jesienne warzywa sezonowe. Ostatni moment, by kupić pomidory lub ogórki
Najwięcej przysmaków pojawia się wiosną. Maj obsypuje nas nowalijkami w postaci bobu, szparagów, rzodkiewki, można je zbierać do końca września. Sezon na te przysmaki minął, ale jeszcze w październiku czeka na nas końcówka sezonu innych wiosennych darów – pomidorów, ogórków oraz szpinaku.
Sezon na paprykę minął z początkiem października
Początek września to najlepszy czas na kupienie świeżej i taniej papryki. Sprawdzi się na kanapce lub w aromatycznym leczo, jej smakiem mogliśmy cieszyć się jeszcze na początku października. Podobnie cukinia i kukurydza uraczą nas swoim bogactwem rzutem na taśmę — w październiku.
Te warzywa sezonowe kupisz w listopadzie i grudniu
Wśród letnich warzyw wymienia się także kapustę pekińską i koper włoski – sezon na nie kończy się w listopadzie. W październiku możemy kupić też brokuły i kalafiora.
Gdy kończy się lato, a zaczyna jesień, rusza okres sprzedaży innych sezonowych warzyw – selera naciowego, rzepy i dyni. Przy dobrych warunkach na straganach widnieją do początku grudnia.
Najkrótsze okresy sezonowości mają karczochy (od sierpnia do października), fasolka szparagowa (od sierpnia do października) oraz bakłażany (od czerwca do sierpnia).
Zobacz, jak wygląda kalendarz sezonowości konkretnych warzyw. Te warzywa kupisz jesienią. Świeże dynie, ogórki, karczochy lub cukinie:
Źródła: Lokalny Rolnik, Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KFP1644EAC Kremowy
Malakser Kitchen Aid 5KFP1644EACUrządzenie służy d…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM175PSEMA Matcha
KitchenAid mikser planetarny Artisan. Amerykański,…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEKG Zieleń Kyoto
Mikser KitchenAid Artisan 5 / 185 KG 5KSM185PSEKG …
kup teraz

KitchenAid 5KFC0516EAC Kremowy
Mini Malakser 1,1L KitchenAid 5KFC0516Lekka i komp…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEPH Koralowy
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
iPolitycznie - Jeśli KE nas nie posłucha, będziemy żądać rekompensat