Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wasilków. Ogólnopolski konkurs OHP "Sprawny w zawodzie - kucharz"

(JUL)
W ciągu 90 minut młodzież  musiała przygotować obiad
W ciągu 90 minut młodzież musiała przygotować obiad Anatol Chomicz
W ciągu półtorej godziny musieli przygotować obiad domowy. Trzydziestu dwóch młodych kucharzy z całego kraju rywalizowało w Wasilkowie w ogólnopolskim konkursie OHP "Sprawny w zawodzie - kucharz".

Lubię gotować - przekonywał Sylwek Chorążak z Kędzierzyna Koźle.

Wczoraj z kolegą Dawidem przygotowywał zupę krem z pomidorów z bazylią, dewolaje z zapiekanymi ziemniakami oraz surówkę.

- Konkurs ma sprawdzić wiedzę i umiejętności zdobyte w ciągu trzech lat nauki w szkole zawodowej bądź u rzemieślnika - wyjaśnia Ewa Kosińska, kierowniczka zespołu ds. kształcenia i wychowania Podlaskiej WK OHP w Białymstoku.

Przy ocenie dań jurorzy brali też pod uwagę, czy uczestnicy przed przystąpieniem do pracy dbają o higienę osobistą, a także czy są schludnie ubrani. Ważna była ich znajomość sprzętu, receptur oraz przepisów BHP. Liczył się też sposób przygotowywania i podania obiadu.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna