W skrócie
Pierogi ukraińskie, czyli jakie?
O to, jakie są ukraińskie pierogi, Katarzyna Bosacka zapytała na swoim kanale na YouTube lwowiankę, Marię Popko. Według dziennikarki, Ukrainka jest idealną ekspertką w tej kwestii, gdyż zna wszystkie przepisy swojej rodzimej kuchni.
- Jest dużo rodzajów pierogów ukraińskich. Prawdziwe pierogi ukraińskie to są ziemniaki i podsmażona cebulka – odpowiedziała Maria Popko.
Z dalszej rozmowy wynika, że pierogi ukraińskie są bez twarogu. Z kolei pierogi lwowskie przygotowuje się z kaszy gryczanej, białego sera (twarogu), podsmażonej cebulki i do smaku dodaje się czosnek.
Pierogi lwowskie – przepis na tani obiad
Katarzyna Bosacka przypomniała, że kasza gryczana jest zdrowsza niż ziemniaki. Dlatego zdecydowała się na zrobienie obiadu według przepisu pani Marii. Z przytoczonych składników wykonały 60 pierogów. Wg Bosackiej, mogłoby się nimi najeść sześć osób.
Składniki na ciasto na pierogi:
- 500 g mąki,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki oleju,
- szczypta soli,
- kubek gorącej wody.
Katarzyna Bosacka wszystkie składniki połączyła w robocie kuchennym i wstawiła na najwyższe obroty do uzyskania jednolitego ciasta.
Farsz:
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę,
- masło klarowane lub olej do smażenia,
- szklanka ugotowanej kaszy gryczanej,
- kostka twarogu,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 1 ząbek czosnku.
Jak zrobić pierogi lwowskie?
Przygotowanie
- Do podsmażonej na oleju, lub maśle klarowanym cebuli Katarzyna Bosacka i pani Maria dodały ugotowaną i przeciśniętą przez praskę do ziemniaków kaszę gryczaną.
- Następnie dodały twaróg i doprawiły solą.
- Do farszu dodały pokrojony czosnek.
- Całość dokładnie wymieszały i doprawiły świeżo zmielonym pieprzem.
- Następnie Maria Popko zdradziła swój sposób robienia pierogów bez wałkowania ciasta. Wystarczy pokroić je podobnie jak ciasto na kluski leniwe, a następnie rozciągnąć w dłoniach na krążki. Wtedy można faszerować przygotowaną masą z kaszy gryczanej i sera.
- Pierogi lwowskie obie panie ugotowały we wrzącej, solonej wodzie.
Pierogi lwowskie 10 sztuk - obiad za 2 złote wg Bosackiej
Katarzyna Bosacka policzyła, że na porcję przypadło 10 pierogów. Zostały one na koniec okraszone podsmażoną cebulką z kawałkiem boczku. Koszt porcji pierogów lwowskich (10 sztuk) bez dodatku mięsa według Katarzyny Bosackiej wynosi 1,50 złotych. Z dodatkiem okrasy ich cena wzrasta do 2,30 złotych.
Internauci o pierogach
Filmik Katarzyny Bosackiej wywołał gorącą dyskusję. Niektórzy obserwujący nie dowierzali, że za 2 złote można zrobić taką liczbę pierogów. Inni podnosili argument, że dorosły człowiek nie naje się takim daniem. Na argument, że sama mąka kosztuje 3,50 zł, jedna z internautek odpowiedziała:
„No ale nie zrobisz z paczki mąki jednego dania, na tym to polega, że z produktów za 16 zł wychodzi 8 dań, a co za tym idzie, będzie koszt 2 zł”.
Pan Marcin dodał: „Jestem z Lubelszczyzny i identyczne pierogi robi moja mama. I też nie wałkuje ciasta”.
Inna internautka przyznała: „Te pierogi są przepyszne. Robię je częściej niż ruskie. Polecam jednak ciasto bez jajka, jest wtedy delikatne i miękkie”.
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: