MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wyśmienity obiad za 2 zł? Katarzyna Bosacka proponuje pierogi lwowskie, tanie danie z Ukrainy. Zobacz przepis

Anna Daniluk
Katarzyna Bosacka zaprezentowała przepis na pierogi lwowskie, czyli z kaszą gryczaną i twarogiem.
Katarzyna Bosacka zaprezentowała przepis na pierogi lwowskie, czyli z kaszą gryczaną i twarogiem. PRZEMEK SWIDERSKI / POLSKA PRESS /
Katarzyna Bosacka, znana dziennikarka, promotorka gospodarnego gotowania i zdrowego odżywiania, tym razem wzięła na warsztat przepis na danie z Ukrainy. Na swoim kanale EkoBosacka na Youtube wspólnie z rodowitą lwowianką mieszkającą od 26 lat w Polsce - Marią Popko - przygotowała pierogi. Koszt obiadu - porcję 10 pierogów z okrasą - Bosacka oszacowała na 2,30 zł.

W skrócie

Pierogi ukraińskie, czyli jakie?

O to, jakie są ukraińskie pierogi, Katarzyna Bosacka zapytała na swoim kanale na YouTube lwowiankę, Marię Popko. Według dziennikarki, Ukrainka jest idealną ekspertką w tej kwestii, gdyż zna wszystkie przepisy swojej rodzimej kuchni.

- Jest dużo rodzajów pierogów ukraińskich. Prawdziwe pierogi ukraińskie to są ziemniaki i podsmażona cebulka – odpowiedziała Maria Popko.

Z dalszej rozmowy wynika, że pierogi ukraińskie są bez twarogu. Z kolei pierogi lwowskie przygotowuje się z kaszy gryczanej, białego sera (twarogu), podsmażonej cebulki i do smaku dodaje się czosnek.

Pierogi lwowskie – przepis na tani obiad

Katarzyna Bosacka przypomniała, że kasza gryczana jest zdrowsza niż ziemniaki. Dlatego zdecydowała się na zrobienie obiadu według przepisu pani Marii. Z przytoczonych składników wykonały 60 pierogów. Wg Bosackiej, mogłoby się nimi najeść sześć osób.

Składniki na ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki oleju,
  • szczypta soli,
  • kubek gorącej wody.

Katarzyna Bosacka wszystkie składniki połączyła w robocie kuchennym i wstawiła na najwyższe obroty do uzyskania jednolitego ciasta.

Farsz:

  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę,
  • masło klarowane lub olej do smażenia,
  • szklanka ugotowanej kaszy gryczanej,
  • kostka twarogu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 ząbek czosnku.

Jak zrobić pierogi lwowskie?

Przygotowanie

  1. Do podsmażonej na oleju, lub maśle klarowanym cebuli Katarzyna Bosacka i pani Maria dodały ugotowaną i przeciśniętą przez praskę do ziemniaków kaszę gryczaną.
  2. Następnie dodały twaróg i doprawiły solą.
  3. Do farszu dodały pokrojony czosnek.
  4. Całość dokładnie wymieszały i doprawiły świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Następnie Maria Popko zdradziła swój sposób robienia pierogów bez wałkowania ciasta. Wystarczy pokroić je podobnie jak ciasto na kluski leniwe, a następnie rozciągnąć w dłoniach na krążki. Wtedy można faszerować przygotowaną masą z kaszy gryczanej i sera.
  6. Pierogi lwowskie obie panie ugotowały we wrzącej, solonej wodzie.

Pierogi lwowskie 10 sztuk - obiad za 2 złote wg Bosackiej

Katarzyna Bosacka policzyła, że na porcję przypadło 10 pierogów. Zostały one na koniec okraszone podsmażoną cebulką z kawałkiem boczku. Koszt porcji pierogów lwowskich (10 sztuk) bez dodatku mięsa według Katarzyny Bosackiej wynosi 1,50 złotych. Z dodatkiem okrasy ich cena wzrasta do 2,30 złotych.

Internauci o pierogach

Filmik Katarzyny Bosackiej wywołał gorącą dyskusję. Niektórzy obserwujący nie dowierzali, że za 2 złote można zrobić taką liczbę pierogów. Inni podnosili argument, że dorosły człowiek nie naje się takim daniem. Na argument, że sama mąka kosztuje 3,50 zł, jedna z internautek odpowiedziała:
„No ale nie zrobisz z paczki mąki jednego dania, na tym to polega, że z produktów za 16 zł wychodzi 8 dań, a co za tym idzie, będzie koszt 2 zł”.

Pan Marcin dodał: „Jestem z Lubelszczyzny i identyczne pierogi robi moja mama. I też nie wałkuje ciasta”.

Inna internautka przyznała: „Te pierogi są przepyszne. Robię je częściej niż ruskie. Polecam jednak ciasto bez jajka, jest wtedy delikatne i miękkie”.

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna