Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Z parmezanem po mediolańsku

Redakcja
Risotto ma się kleić
Risotto ma się kleić
Risotto to potrawa prosta w wykonaniu, lecz w żadnym wypadku nie prostacka w smaku. "Wersja kanoniczna" risotto alla milanese zakłada wykorzystanie szafranu (uwaga, najdroższa przyprawa świata!) i parmezanu (do tanich też nie należy). Ale później...

Składniki: 400 g ryżu arborio (ma mniejsze ziarenka i znakomicie się klei, a o to chodzi), 1-2 duże cebule, kilka łyżek masła, pół szklanki białego wytrawnego wina, opakowanie szarfanu (łyżeczka), 1/2 litra bulionu warzywnego (może być z kostki), 100 g tartego parmezanu.

Ryżu nie należy płukać. On ma się kleić. Na dużej patelni stopić masło i zeszklić posiekaną wcześniej w drobną w kostkę cebulę. Dodać opłukany ryż i prażyć przez trzy minuty. Ziarenka mają stać się tłuste i przezroczyste. Dodać wino i namoczony wcześniej w łyżce wody szafran (od biedy można go zastąpić kurkumą, ale nie daje to takiego efektu). Gotować przez kilka minut, aż ryż wchłonie wino. Dodawać stopniowo bulion (po ćwierć szklanki, by ryż miał się czego napić) i gotować na małym ogniu, często mieszając. Po około 15 minutach potrawa powinna zbliżać się do szczęśliwego finału. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać łyżkę masła i tarty parmezan. Dokładnie zamieszać i podawać natychmiast.

Znacie ciekawe przepisy? Nadeślijcie je do nas! Najciekawsze zamieścimy w naszym serwisie i nagrodzimy upominkami firmowymi. Zapraszamy też do dyskusji na forum. Czekamy pod adresem [email protected].

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna