Budlewscy wykorzystuja nowoczesne technologie produkcji – m.in. uprawę bezorkową. Badają glebę – jej zasobność w poszczególne składniki – i na tej podstawie dobierają dawki nawozów mineralnych. Stosują też integrowaną ochronę roślin.

Izabela i Łukasz Ancypo, właściciele „Karczmy pod Sokołem” i „Sklepu pod Sokołem” postawili na tradycyjne wyroby mięsne: wędliny, mięsiwa, kiełbasy, pasztety, rolady oraz wyroby garmażeryjne. Ich sztandarowe produkty – Kumpiak Podlaski i Kindziuk Sokólski zostały nagrodzone m.in. Kulinarną perłą. Kumpiak Podlaski Ancypo gościł też w programie Hell’s Kitchen w 2016 roku.
– Dziękujemy kapitule, że zauważa małe, lokalne firmy, które promują woj. podlaskie, pokazują to, co mamy najlepsze – mówił Łukasz Ancypo. – A na Podlasiu najlepsza jest kuchnia.
Tytuł II Wicemistrza Podlaskiej Agroligi 2017 w kategorii Rolnicy zdobyli Barbara i Dariusz, Katarzyna i Krzysztof Filipkowscy ze wsi Kiełcze Kopki, a tytuł I Wicemistrza Podlaskiej Agroligi 2017 Aleksandra i Grzegorz Dąbrowscy z Żurobic.
Zobacz też zdjęcia z Podlaskiej Agroligi 2017
Natomiast w kategorii firmy tytuł wicemistrza trafił do Zakładu Obsługi Rolnictwa "BIRAWIT Witold Januszewski" ze Szczuczyna.
Mistrzowie Podlaskiej Agroligi będą reprezentować nasze województwo na szczeblu krajowym.
(koci)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?