Składniki: 300 g wołowiny, 150 g wieprzowiny, jedna duża cebula, dwie papryki, cztery ziemniaki, smalec, liść laurowy, ziele angielskie, kminek mielony, sól, pieprz, łyżka mąki, łyżeczka sproszkowanej papryki słodkiej.
Wykonanie: Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i włożyć na 15 minut do nagrzanego piekarnika. W tym czasie umyć i osuszyć mięso, po czym pokroić je w drobną kostkę i posolić. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu, podsmażyć cebulę oraz mięso. Przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować. Paprykę wyciągnąć z piekarnika, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w paski. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić warzywa do gotującej się zupy, dodać listek laurowy, ziele angielskie, kminek, sól i pieprz. Gotować godzinę. Pod koniec gotowania przygotować zasmażkę: rozgrzać na patelni smalec, dodać mąkę i paprykę. Rozrobić. Dodać do zupy. Doprawić do smaku. Można dodać kleks śmietany. Znakomicie smakuje z grzankami czosnkowymi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?