MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zupa gulaszowa

(pb)
Zupa gulaszowa to sztandarowe danie kuchni węgierskiej
Zupa gulaszowa to sztandarowe danie kuchni węgierskiej
Tym razem będzie po węgiersku, a więc z mięsem, papryką i cebulą. Zupa gulaszowa w zależności od tego, ile wody użyje się przy jej produkcji, może przypominać nawet gęsty sos.

Składniki: 300 g wołowiny, 150 g wieprzowiny, jedna duża cebula, dwie papryki, cztery ziemniaki, smalec, liść laurowy, ziele angielskie, kminek mielony, sól, pieprz, łyżka mąki, łyżeczka sproszkowanej papryki słodkiej.

Wykonanie: Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i włożyć na 15 minut do nagrzanego piekarnika. W tym czasie umyć i osuszyć mięso, po czym pokroić je w drobną kostkę i posolić. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu, podsmażyć cebulę oraz mięso. Przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować. Paprykę wyciągnąć z piekarnika, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w paski. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić warzywa do gotującej się zupy, dodać listek laurowy, ziele angielskie, kminek, sól i pieprz. Gotować godzinę. Pod koniec gotowania przygotować zasmażkę: rozgrzać na patelni smalec, dodać mąkę i paprykę. Rozrobić. Dodać do zupy. Doprawić do smaku. Można dodać kleks śmietany. Znakomicie smakuje z grzankami czosnkowymi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna