Afera z koniną znalezioną w produktach spożywczych wybuchła w styczniu w kilku krajach Europy. Konina nie jest szkodliwa dla konsumentów, jednak Komisja Europejska poleciła poszczególnym krajom przeprowadzenie badań mięsa wołowego. Chodzi o wykrycie oszustw przy produkcji żywności, wołowina jest bowiem droższa od koniny.
Główny lekarz weterynarii poinformował wczoraj, że końskie DNA wykryto w trzech polskich zakładach znajdujących się w województwach warmińsko-mazurskim, mazowieckim i łódzkim. Nie podaje jednak, które to firmy.
W komunikacie czytamy, że koninę wykryto spośród 121 próbek mięsa, kolejne 80 próbek znajduje się obecnie w Laboratorium Narodowym i podlega analizie.
Czytaj e-wydanie »Motoryzacja do pełna! Ogłoszenia z Twojego regionu, testy, porady, informacje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?