Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Afera mięsna. Konina w wołowinie produkowana w naszym regionie

him
sxc.hu
Mięso, w którym wykryto końskie DNA może pochodzić z trzech zakładów w województwach warmińsko-mazurskim, mazowieckim i łódzkim.

Afera z koniną znalezioną w produktach spożywczych wybuchła w styczniu w kilku krajach Europy. Konina nie jest szkodliwa dla konsumentów, jednak Komisja Europejska poleciła poszczególnym krajom przeprowadzenie badań mięsa wołowego. Chodzi o wykrycie oszustw przy produkcji żywności, wołowina jest bowiem droższa od koniny.

Główny lekarz weterynarii poinformował wczoraj, że końskie DNA wykryto w trzech polskich zakładach znajdujących się w województwach warmińsko-mazurskim, mazowieckim i łódzkim. Nie podaje jednak, które to firmy.

W komunikacie czytamy, że koninę wykryto spośród 121 próbek mięsa, kolejne 80 próbek znajduje się obecnie w Laboratorium Narodowym i podlega analizie.

Czytaj e-wydanie »

Motoryzacja do pełna! Ogłoszenia z Twojego regionu, testy, porady, informacje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna