Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1224 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
![Restauracja z Zabrza namawia do zdjęcia maseczki przed wejściem i zaprasza „wolnych ludzi”. Kontrowersyjny apel](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/41/1a/61e51609e7f26_o_xsmall.jpg)
Kontrowersyjny apel. Restauracja z Zabrza namawia do zdjęcia maseczki przed wejściem
Restauracja Mandala Kitchen & Bar z Zabrza w województwie śląskim zaprasza do „wolnych ludzi”. Na drzwiach lokalu pojawiła się prośba o zdjęcie maseczek przed...
![Katarzyna Bosacka odtworzyła koszyk z zakupami Andrzeja Dudy z 2015 roku. Jest drogo!](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/7f/2b/61e139583d72e_o_xsmall.jpg)
Katarzyna Bosacka odtworzyła koszyk z zakupami Andrzeja Dudy z 2015 roku. Jest drogo!
Wzrost cen produktów spożywczych na półkach sklepowych wpływa nie tylko na domowy budżet. Katarzyna Bosacka, dziennikarka i specjalistka od zdrowej żywności...
![Tradycyjne polowanie na trufle wpisane na listę UNESCO. Co jeszcze tam znajdziemy, m. in. z Polski?](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/e5/9e/61dfe1c92fc35_o_xsmall.jpg)
Tradycyjne polowanie na trufle wpisane na listę UNESCO. Co jeszcze tam znajdziemy?
Decyzja Międzyrządowego Komitetu UNESCO zapadła w grudniu 2021. Włosi pragnęli, aby ich wielowiekowa praktyka - tzw. polowanie na trufle - zostało wpisane na...
![Till Lindemann z zespołu Rammstein jako Karl Lagerfeld oraz raper Peja promują roślinne burgery. Tak świętują Veganuary 2022](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/bf/76/61de95dc95818_o_xsmall.jpg)
Wokalista zespołu Rammstein oraz raper Peja promują burgery wege
Veganuary to inicjatywa rozpoczęta w Wielkiej Brytanii. Jej celem jest zachęcenie konsumentów do wegańskiego jedzenia. W styczniową akcję włączył się wokalista...
![Podwyżki cen żywności w Polsce w 2022 r. Co zdrożeje? Za jakie produkty zapłacimy więcej?](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/ae/b9/61d5ab1dd32aa_o_xsmall.jpg)
Podwyżki cen żywności. Sprawdziliśmy, co podrożeje w 2022 roku
Podwyżki cen żywności w 2022 r. Początek roku w Polsce stoi pod znakiem szalejącej inflacji i nic nie wskazuje na to, że coś się zmieni. Jeżeli chodzi o...
![Najpopularniejsze przepisy kulinarne z TikToka 2021. Wkrótce te dania będzie można zamówić do domu, na razie w USA](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/96/d3/61d2d075602bf_o_xsmall.jpg)
Najpopularniejsze przepisy kulinarne z TikToka 2021
TikTok przeszukiwany jest codziennie przez użytkowników z całego świata m.in. w celu znalezienia pomysłów na proste i tanie posiłki. Twórcy aplikacji, widząc...
![Bałtycki wieniec, łotewski deser z chleba i smażone śledzie. Zuza Zak dzieli się przepisami z bałtyckiej kuchni](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/cd/1a/61cd9da28510a_o_xsmall.jpg)
Bałtycki wieniec, łotewski deser i śledzie. Mamy przepisy na bałtyckie przysmaki
Kuchnia bałtycka jest nam bliska geograficznie i kulturowo. Wielu Polaków z sentymentem wspomina tę przedwojenną, która łączyła polskie i litewskie specjały....
![Artystyczna pizza na polską nutę. Andrea Camastra otwiera nową restaurację w Warszawie i powalczy o gwiazdkę Michelin](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/a7/84/61cae2dbe7730_o_xsmall.jpg)
Artystyczna pizza na polską nutę. Andrea Camastra otwiera nową restaurację
Andrea Camastra to szef kuchni wyspecjalizowany w kuchni molekularnej. Restauracja Senses, którą tworzył w Warszawie, w 2016 roku zdobyła gwiazdkę Michelin. -...
![„Emily w Paryżu”. Co jedli w serialu? Croissanty, crème brûlée i tort czekoladowy](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/77/89/61cd8dbedf17e_o_xsmall.jpg)
„Emily w Paryżu”. Co jedli w serialu? Croissanty, crème brûlée i tort czekoladowy
Serial „Emily w Paryżu” zadebiutował z drugim sezonem 22 grudnia 2021 na platformie Netflix. Widzowie z niecierpliwością oczekiwali na premierę serialu, który w...
![Hot dogi, gofry i masło orzechowe. Superbohaterowie od kuchni](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/e7/65/61c9d5b2422bc_o_xsmall.jpg)
Hot dogi, gofry i masło orzechowe. Superbohaterowie od kuchni
Superbohaterowie nabywają swoje moce w różny sposób. Czasem zostają wyszkoleni do wyjątkowych zadań, innym razem mają nadnaturalne pochodzenie, a jeszcze inni...