MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Bułeczki poori, czyli zabawa w kuchnię

(pb)
Bułeczki poori to świetna przekąska, łatwa do przygotowania
Bułeczki poori to świetna przekąska, łatwa do przygotowania
Są banalnie proste do przyrządzenia. Od podpłomyków różnią się sposobem "obróbki cieplnej". Hinduskie bułeczki poori (czyt. puri) są doskonałe do uczenia dzieci kucharzenia.

Składniki: 250 gramów mąki pszennej, 150 ml ciepłej wody (lub mleka), ghee (masło sklarowane) lub masło, szczypta soli, olej do smażenia, ewentualnie łyżeczka kurkumy.

Wykonanie: Do mąki dolać wodę, sól i masło, wyrobić sprężyste ciasto. Odstawić na pół godziny. Podzielić na 10 równych porcji, zrobić z nich kulki, każdą z nich rozwałkować na cieniutkie okrągłe placki. Podczas tej czynności młodzież może służyć pomocą, przy okazji rozwijając swoje umiejętności kulinarne. Na patelni rozgrzać sporo oleju. Placki osmażać z obu stron. Odkładać na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Spożywać od razu, bowiem placki szybko czerstwieją.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna