Składniki: 250 gramów mąki pszennej, 150 ml ciepłej wody (lub mleka), ghee (masło sklarowane) lub masło, szczypta soli, olej do smażenia, ewentualnie łyżeczka kurkumy.
Wykonanie: Do mąki dolać wodę, sól i masło, wyrobić sprężyste ciasto. Odstawić na pół godziny. Podzielić na 10 równych porcji, zrobić z nich kulki, każdą z nich rozwałkować na cieniutkie okrągłe placki. Podczas tej czynności młodzież może służyć pomocą, przy okazji rozwijając swoje umiejętności kulinarne. Na patelni rozgrzać sporo oleju. Placki osmażać z obu stron. Odkładać na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Spożywać od razu, bowiem placki szybko czerstwieją.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?