W skrócie
Przepis na ciastko bougatsa pochodzi z książki „Ateny do zjedzenia” Bartka Kieżuna. W rozmowie dotyczącej książki zdradził, że był to wypiek, którym żegnał się z Grecją. Z pewnością przysmak przypadnie do gustu osobom lubiącym delikatne ciastka wypełnione słodkim nadzieniem.
Bougatsa – przepis na grecki deser
Liczba porcji: 8 sztuk.
Czas przygotowania: 2 godziny, w tym przynajmniej 1 godzina na zrobienie ciasta filo.
Składniki:
Ciasto filo:
- 300 g mąki tortowej,
- około 150 ml ciepłej wody,
- 50 ml oliwy extra vergine,
- łyżka octu z białego wina,
- spora szczypta drobnej soli.
Farsz:
- 1 l tłustego mleka,
- skórka starta z pomarańczy,
- 50 g masła,
- 110 g cukru,
- łyżka cukru z wanilią,
- laska cynamonu,
- 100 g mąki,
- 25 g semoliny,
- 3 jajka „zerówki”.
Jak zrobić deser bougatsa?
Przygotowanie:
- Mąkę łączymy z solą. Mieszamy. Robimy zagłębienie na środku. Wlewamy tam ocet, oliwę i 120 mililitrów wody. Delikatnie, od środka, zaczynamy łączyć składniki. Gdyby się okazało, że brakuje wody, dolewamy jej nieco. Zagniatamy energicznie tak długo, aż powstanie elastyczne, sprężyste ciasto. Powinno błyszczeć!
- Dzielimy je na 8 kuleczek. Układamy na talerzyku, ten owijamy folią i wkładamy całość do lodówki. Idealnie byłoby na 24 godziny, ale jedna też wystarczy.
- Pół litra mleka z cukrem stawiamy na niedużym ogniu. Dodajemy skórkę z pomarańczy, najlepiej w jednym kawałku, bo najłatwiej będzie ją potem usunąć. Dorzucamy także laskę cynamonu i cukier z wanilią.
- Jajka rozkłócamy w drugiej połowie mleka. Dodajemy mąkę i semolinę i rózgą dokładnie mieszamy. Kiedy mleko zawrze, usuwamy z niego skórkę pomarańczową i cynamon. Zdejmujemy garnek z ognia. Wlewamy masę z mleka, mąki i jajek i bardzo szybko, bardzo dokładnie mieszamy. Stawiamy na gazie i nieustannie mieszając rózgą, zagotowujemy. Zdejmujemy krem z ognia, dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Gotowy krem odstawiamy do wystudzenia.
- Kulkę z ciasta wałkujemy na prostokąt. Rozwałkowane ciasto powinno być cieniutkie na tyle, by można było przez nie czytać gazetę. Prostokąt kroimy wzdłuż na pół. Jeden z kawałków smarujemy masłem i przykrywamy drugim. Nakładamy nieco farszu na jedną trzecią ciasta, pozostałe dwie trzecie smarujemy masłem. Zwijamy jak krokiety, czyli najpierw krawędzie wzdłuż, by krem nie wylatywał, podczas pieczenia, a potem jak naleśnik, wzdłuż krótszego boku.
- Gotowe ciastko układamy na blasze, smarujemy masłem i bierzemy się do kolejnych. Tylko pierwsze jest koszmarem, potem idzie już lepiej. Pieczemy na złoto w 180 stopniach Celsjusza.
Przepisy kuchni greckiej
Bartek Kieżun przepisy kuchni greckiej okrasił opowieściami związanymi z historią, obyczajami i kulturą Aten. Pokazał także wątki filozoficzne i mitologiczne po dziś dzień widoczne w Grecji. Wśród dań opisywanych w książce „Ateny do zjedzenia” są:
- horiatiki znana jako sałatka wiejska,
- halvas, czyli chałwa z semoliny,
- musaka, czyli zapiekanka z bakłażanami.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?