MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ekspresowa surówka z młodej kapusty i ogórka. Latem robię ją niemal codziennie. Przepis na lekką i świeżą surówkę do obiadu

Pyszna, zdrowa i chrupiąca surówka z młodej kapusty do obiadu.  Zobacz, jak ją zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszna, zdrowa i chrupiąca surówka z młodej kapusty do obiadu. Zobacz, jak ją zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Surówka z młodej kapusty i ogórka to idealny dodatek do wiosennego lub letniego obiadu. Jest świeża, lekka i chrupiąca. Robię do niej pyszny i wyrazistym sos winegret. Jej przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 15 minut. Moja rodzina prosi o nią codziennie, tak im zasmakowała. Surówka pasuje do mięsa oraz ryby. Przekonaj się i wypróbuj przepis na wyśmienitą, zdrową i bardzo smaczną surówkę z młodej kapusty.

W skrócie

Co można zrobić z młodej kapusty? Sprawdzony przepis

Sezon na młodą kapustę trwa w najlepsze. Wykorzystaj ten czas i wprowadź to zdrowe warzywo do swoich dań. Mam dla ciebie przepis na pyszną surówkę z młodej kapusty i ogórka. To idealny dodatek do obiadu. Potrzebujesz jedynie kilku składników i kilkanaście minut pracy. Proponuję doprawić surówkę wyrazistym sosem winegret z dodatkiem czosnku niedźwiedziego i musztardy. Smakuje wyśmienicie.

Przepis na surówkę z młodej kapusty i ogórka

Czas przygotowania: ok. 15 minut
Porcja na: 4 osoby
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,
  • 2 duże ogórki,
  • szczypiorek,

Sos:

  • 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy np. łagodnej lub miodowej,
  • pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego lub czosnku granulowanego,
  • sól i pieprz do smaku,

Jak zrobić zdrową surówkę z młodej kapusty?

  1. Kapustę umyłam, oderwałam pierwsze liście i przekroiłam na pół.
  2. Połówkę kapusty drobno posiekałam. Przełożyłam do salaterki, posypałam szczyptą soli i wymieszałam.
  3. Ogórka umyłam, obrałam i pokroiłam w małą kostkę. Dodałam do kapusty.
  4. Szczypiorek umyłam, osuszyłam i drobno posiekałam. Wsypałam do pozostałych składników.
  5. Wymieszałam wszystkie składniki sosu i polałam nim surówkę.
  6. Wymieszałam surówkę. Gotowe.
Pyszna, zdrowa i chrupiąca surówka z młodej kapusty do obiadu.  Zobacz, jak ją zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Ekspresowa surówka z młodej kapusty i ogórka. Latem robię ją...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ekspresowa surówka z młodej kapusty i ogórka. Latem robię ją niemal codziennie. Przepis na lekką i świeżą surówkę do obiadu - Strona Kuchni

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna