Blisko Białegostoku (bo tylko 15 minut drogi od centrum), a przyjeżdżając tu, poczujesz się, jakbyś przebył dziesiątki kilometrów i cofnął się w czasie o dobrych sto lat.
Folwark Nadawki to miejsce, gdzie poznasz staropolskie zwyczaje, a jednocześnie wypoczniesz z dala od cywilizacji. Tu można skosztować tradycyjnych podlaskich potraw, a także poczuć atmosferę życia w szlacheckim dworku. Dekoracyjne krokwie pod sufitem, stoły i siedziska z drewnianych bali, koronkowe serwety i firanki w oknach. Do tego wszechobecne snopki słomy z powtykanymi gdzieniegdzie kwiatami słonecznika, ludowe wycinanki, kilimy, no i oczywiście gliniane dzbany i misy. A zimowymi wieczorami - płonący ogień w kominku. W takich wnętrzach aż chce się skosztować przysmaków właśnie kuchni podlaskiej sprzed lat. I tak w Folwarku Nadawki serwowana jest kiszka i babka ziemniaczana, kartacze, borowiki z cebulą, pierogi, kapusta zasmażana, palcówka i podpiwek, czyli wszystko o, co właśnie z naszą regionalną kuchnią się kojarzy. Jest też mnóstwo aromatycznych wędzonek, a na danie główne warto pokusić się chociażby o golonką pieczoną w piwie, schabowego po chłopsku polędwiczkę w sosie balsamicznym czy baranie gołąbki w kapuście włoskiej. Jest też gulasz z dzika, rozpływające się w ustach policzki wołowe czy ryby: łosoś, okoń, sandacz i pstrąg.
Folwark Nadawki to przyjaciółmi lub całą rodziną. Dorośli na pewno docenią możliwość wypoczynku w atmosferze starej wiejskiej chaty, która jednocześnie zapewni wygodę najnowocześniejszych wnętrz. Pod dachami krytymi gontem znajdują się bowiem wentylowane wnętrza - zapewniające ciepło zimą i chłód latem. Można też zarezerwować ruską bania, czyli drewniany domek z tradycyjną rosyjską sauną, urządzony z wygodami. To doskonałe miejsce na relaks, ale też na kameralną imprezę.
W Folwarku Nadawki nie będą się nudzić także i dzieci. Gdy znudzi im się myszkowanie po pełnych magii zakamarkach drewnianej chaty, mogą pobawić się na podwórzu. A tam - atrakcji co niemiara. Jest oczywiście tradycyjny plac zabaw, ale też chętnie odwiedzane przez najmłodszych gości minizoo. A gdy zrobi się cieplej - w niedziele organizowane są tu wesołe spotkania z animatorami i mnóstwem niecodziennych atrakcji skierowane właśnie do dzieci.
Szef kuchni poleca
Eskalopki z indyka z trio róż podane na pure ziemniaczanym
Przepis na trzy osoby
Składniki:
- filet z indyka 0,5 kg
- wino białe wytrawne 150 ml
- pieprz młotkowany
- koper świeży
- olej 50 ml
- sól, n masło sklarowane do smażenia
- ser lazur wiórki 150 g
- śmietanka 30 proc. 100 ml
- trio róż 0,6 kg
Przygotowanie:
Filet z indyka umyć, wyporcjować w medaliony na 9 kawałków, po czym zamarynować (wino, olej, pieprz młotkowany, sól, drobno posiekany koperek) - pozostawić na 1 godz. w chłodnym miejscu. Na rozgrzaną patelnię układamy kawałki fileta z indyka, smażymy na złoty kolor. Pod koniec polewany winem, dodajemy ser i śmietankę. Dusimy mięso, aż sos będzie jednolity i trochę zgęstnieje.
Układamy eskalopki na pure ziemniaczanym z trio z róż (ugotowane na parze).
Wypromuj swój lokal!
Zapraszamy do umieszczenia swojej oferty na sweetdeal.pl/bialystok. Na Państwa pytania czeka Julian Jarewicz, specjalista ds. produktu SweetDeal (tel.: 500 324 550, e-mail: [email protected] )
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?