MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Glukozowa Rewolucja powraca. Zjedz sałatkę z San Francisco i unormuj gwałtowne skoki glukozy. Poznaj sekrety popularnej metody

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Na obiad Jessie Inchauspé proponuje sałatkę z San Francisco z kurczakiem, grejpfrutem, jarmużem i czerwoną cebulą zgodną z metodą Glukozowej Rewolucji.
Na obiad Jessie Inchauspé proponuje sałatkę z San Francisco z kurczakiem, grejpfrutem, jarmużem i czerwoną cebulą zgodną z metodą Glukozowej Rewolucji. materiały prasowe Wydawnictwo Marginesy/© Fanny Latour-Lambert
W kilka lat Jessie Inchauspé rozpropagowała metodę odżywiania, którą nazwała „Glukozową Rewolucją”. Sama nie chce nazywać jej dietą, a jedynie wskazówkami do wdrożenia do codziennych posiłków. Niedawno ukazał się polski przekład drugiej książki znanej biochemiczki „Metoda Glucose Goddess” zawierająca ponad 100 łatwych przepisów. Dzięki uprzejmości wydawnictwa Marginesy dzielimy się przepisem na sałatkę San Francisco z kurczakiem.

W skrócie

Jessie Inchauspé nazywana jest „Glukozową Boginią” (Glucose Goddess) i pod tą nazwą prowadzi konto na Instagramie, które obserwuje ponad 4 miliony osób. W pierwszej książce „Glukozowa Rewolucja” zaprezentowała 10 porad, które mają na celu zmniejszenie gwałtownych skoków glukozy we krwi i opisała je w popularnonaukowy sposób. W książce „Metoda Glucose Goddess. 4 tygodnie na to, aby opanować zachcianki, odzyskać energię i czuć się rewelacyjnie” proponuje praktyczne podejście do swojej metody i skupia się na czterech głównych zaleceniach. W tej metodzie biochemiczka nie zachęca do liczenia kalorii, a skupienia się na prawidłowym postrzeganiu jedzenia jako paliwa dodającego energii do życia.

Przeczytaj więcej o zalecanych dawkach cukru w diecie:

Sałatka z San Francisco – prosty przepis według „Metody Glucose Goddess”

W rozdziale „Dania główne do zjedzenia o dowolnej porze” są posiłki, które łączą jej porady mające poprawić stan zdrowia, a nawet – jak twierdzi autorka – uleczyć duszę. Poznaj przepis na sałatkę z San Francisco, która jest ulubionym daniem Jessie Inchauspé.

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut + całkowity czas smażenia: 7 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Przepis bezglutenowy

Składniki:

  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 piersi kurczaka (ok. 160 g każda) bez skóry i kości,
  • 3 łyżki pełnotłustego jogurtu greckiego,
  • 2 łyżeczki suszonego lub drobno posiekanego świeżego koperku,
  • 1 grejpfrut, obrany i podzielony na cząstki (zachowajcie sok),
  • 100 g jarmużu, pozbawionego twardych łodyg i posiekanego (możecie użyć pakowanego),
  • liście 1 małej sałaty rzymskiej,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Zobacz także:

Jak zrobić sałatkę z San Francisco?

Sposób przygotowania:

  1. Umieśćcie posiekaną czerwoną cebulę w misce i zalejcie octem jabłkowym. Dokładnie wymieszajcie i odstawcie na bok.
  2. Wlejcie dwie łyżki oliwy z oliwek na dużą patelnię i podgrzejcie na dużym ogniu. Przekrójcie filety z kurczaka na pół przez środek (aby były cieńsze), doprawcie solą i pieprzem i połóżcie na patelni. Smażcie przez trzy minuty z każdej strony lub do czasu, aż mięso przestanie być surowe, a następnie zdejmijcie z patelni, pokrójcie na cienkie plastry i odłóżcie na bok.
  3. Wymieszajcie jogurt, koperek, sok z grejpfruta i pozostałą oliwę z oliwek w dużej misce i dobrze przyprawcie. Sos gotowy!
  4. Dodajcie do miski jarmuż i mieszajcie go rękoma przez kilka minut, aż zmięknie i dokładnie pokryje się sosem.
  5. Wymieszajcie liście sałaty rzymskiej z sosem i jarmużem.
  6. Podzielcie całość na dwie miski i na każdej porcji ułóżcie cząstki grejpfruta, marynowaną czerwoną cebulę i plastry kurczaka. Gotowe!

Metoda „Glukozowej Rewolucji”

Biochemiczka twierdzi, że nawet osoby niechorujące na cukrzyce powinny ograniczyć spożycie cukrów i wysoko przetworzonej żywności na rzecz produktów bogatych w błonnik (sałatki i surówki), białko (mięso, warzywa strączkowe i tofu) oraz tłuszczy (oleje, oliwy, orzechy oraz awokado). Biochemiczka poleca zjeść warzywa pokrojone w słupki z hummusem. Ponadto proponuje wdrożyć spożycie octu np.: jabłkowego w dressingu do sałatek. W książce opisuje też swoje pomysły na wytrawne śniadania, zielone przystawki, użycie octu na co dzień i pomysły na wprowadzenie ruchu po posiłku. Co więcej, nie musi to być trening. Wystarczy spacer lub posprzątanie mieszkania.

Autorka nie demonizuje cukru, a uczy jak zdrowo do niego podchodzić. Uwzględnia zjedzenie deseru, ale podpowiada, aby zjeść go po obiedzie, a nie na pusty żołądek. Poleca też zjeść np.: cynamonkę z jogurtem greckim lub wcześniej wypić szklankę wody z łyżeczką octu, aby ograniczyć gwałtowne podniesienie cukru. Uczy też, żeby czytać etykiety produktów, aby uniknąć zjedzenia cukru w kilku postaciach.

Przepis z książki „Metoda Glucose Goddess. 4 tygodnie na to, aby opanować zachcianki, odzyskać energię i czuć się rewelacyjnie” Jessie Inchauspé w przekładzie Anny Brzostowskiej udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Marginesy.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Glukozowa Rewolucja powraca. Zjedz sałatkę z San Francisco i unormuj gwałtowne skoki glukozy. Poznaj sekrety popularnej metody - Strona Kuchni

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna