MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ile kosztuje bób w sezonie? Najczęściej kupisz w woreczku. Oto ceny strączków pod koniec czerwca

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Bób to jedna z ulubionych letnich przekąsek.
Bób to jedna z ulubionych letnich przekąsek. pixabay.com/niebieskibanan
Na sezonowe warzywa i owoce czekała większość z nas. Wraz z promieniami słońca wróciła ochota na soczyste truskawki, chrupiące rzodkiewki lub aromatyczne młode ziemniaki. Na liście potrzeb co roku pojawia się też bób. W postaci mrożonej można go kupić przez cały rok, świeży nie występuje tak długo. Strączki trafiły już do sprzedaży, czy cena satysfakcjonuje klientów?

Spis treści

Dlaczego warto jeść bób? Jak go gotować?

Bób to doskonała przekąska, ale także baza sycącego dania. Zielone strączki, przypominające nieco nerki, dostarczają mnóstwo białka, błonnika, wapnia i kwasu foliowego. Większość spożywa go po obróbce cieplnej, zdarzają się jednak zwolennicy surowej wersji młodego warzywa. Co więcej, nieprzetworzony bób ma mieć więcej witamin i materiałów.

Jednak nie każdy powinien spożywać go na co dzień. Wielu z nas cierpi po jego zjedzeniu z powodu wzdęć i gazów – winne mogą być zarówno zawarte w nim oligosacharydy, jak i fruktoza oraz błonnik, pisze Marta Siesicka-Osiak, Strona Zdrowia.

Przy gotowaniu wydziela specyficzny zapach, ale to nic w porównaniu z właściwościami odżywczymi, jakich może dostarczać. Najlepszy bób to ten nieprzegotowany. Aby wyciągnąć głębię smaku, należy gotować go w wodzie z solą i cukrem, można też wybrać wersję z masłem. Dla zabicia nieprzyjemnego aromatu niektórzy dodają do garnka sok z cytryny lub zioła.

Bób w sprzedaży. Ile kosztuje kilogram?

Pierwszy krajowy bób trafił do sprzedaży pod koniec maja, ciężko jednak było mówić wtedy o dużej dostępności. Strączków jest już więcej, ale to jeszcze nie szczyt sezonu. Widać jednak, że ceny są już niższe, niż w pierwszej połowie czerwca.

Za polski bób trzeba zapłacić w hurcie od 12 do 14 zł/kg. Na straganach najczęściej sprzedaje się półkilogramowe woreczki. Rok temu, pod koniec czerwca, paczka kosztowała poniżej 10 zł. Obecnie stawka zależy od regionu i sprzedawcy. W Jędrzejowie na jednym stoisku widać cenę 10 zł/0,5 kg, na drugim już 15 zł, ale za cały kilogram. Z kolei w Radomiu za klasyczne opakowanie liczą sobie 8 zł. W jednym z marketów trwa promocja - z kuponem 9,99 zł/0,5 kg.

Nieco taniej można upolować letni przysmak bezpośrednio od rolnika. Lokalni dostawcy oferują w sieci bób na zamówienie. Oto kilka ogłoszeń:

  • Kujawsko-Pomorskie. Sprzedam bób, codziennie świeżo zrywany, ilości hurtowe i detaliczne. Paczuszka 0,5 kg - 8 zł.

  • Podkarpackie. Mam na sprzedaż bób . Cena za 1 kg to 13 zł . Rwany na świeżo.

  • Łódzkie. Sprzedam świeży bób Bizon prosto z pola, rwany na zamówienie. 13 zł/kg.

  • Świętokrzyskie. Witam, mam do sprzedania młody, świeży bób prosto z pola, cena 10 zł za 0,5 kg.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ubezpieczenie maszyn rolniczych. Kiedy jest obowiązkowe?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ile kosztuje bób w sezonie? Najczęściej kupisz w woreczku. Oto ceny strączków pod koniec czerwca - Strefa Agro

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna