Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jesteśmy potęgą w produkcji serów

Barbara Kociakowska [email protected]
Nowa proszkownia serwatki w Mlekovicie przygotowana jest do wysuszenia 700 tys. litrów serwatki płynnej w ciągu doby i uzyskania ok. 40 ton serwatki w proszku
Nowa proszkownia serwatki w Mlekovicie przygotowana jest do wysuszenia 700 tys. litrów serwatki płynnej w ciągu doby i uzyskania ok. 40 ton serwatki w proszku W. Wojtkielewicz
Produkty mleczarskie w ostatnich latach są znaczącą pozycją w eksporcie polskiej żywności.

Przyzwyczailiśmy się już do tego, że w branży mleczarskiej każdy rok jest inny niż poprzedni - mówił podczas uroczystego oddania do użytku nowych obiektów Mlekovity Maciej Stępień, prezes Związku Pracodawców, Eksporterów i Importerów Produktów Mleczarskich. - Tak też było i w tym roku.

Dodaje, że działo się tak głównie ze względu na szybko rosnącą cenę surowca. Ceny mleka zaczęły gwałtownie rosnąć w kwietniu i maju. W środku roku cena mleka spadła.
- Ale ostatnio znowu zaczęła iść w górę - mówił Maciej Stępień.

Mleczarnie do kontroli

Tłumaczył, że ostatnio zaczęły natomiast spadać ceny artykułów mlecznych. Zaczęło się od serwatki. Później spadkiem cen zostały objęte inne grupy produktów. Dość dobrze trzymają się ceny serów twardych (pośrednio wpływa na to sytuacja mleczarni niemieckich, które zostały objęte przez Rosję zakazem eksportu).

- U nas na razie sytuacja wydaje się być dobra - podkreśla prezes Związku Pracodawców, Eksporterów i Importerów Produktów Mleczarskich. - Polska nie powinna zostać objęta restrykcjami eksportowymi przez stronę rosyjską.

Dodał jednak, że w listopadzie polskie mleczarnie ponownie będą wizytowane przez rosyjskich inspektorów.

Natomiast Waldemar Broś, prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich podkreślił, że Polska pod względem produkcji serów żółtych zajmuje 6 miejsce na świecie. A więc, zajmuje także szóste miejsce pod względem produkcji serwatki, która jest produktem ubocznym powstającym przy produkcji serów.

Serwatka jedzie za granicę

Polska jest jednocześnie czołowym eksporterem serów. Trafiają one do różnych zakątków świata , m.in. na rynek chiński.

Serwatka jest natomiast typowym produktem eksportowym. To właśnie przede wszystkim z myślą o eksporcie Mlekovita zainwestowała w nowoczesną proszkownię serwatki w Wysokiem Mazowieckiem. Produkowana na nowoczesnych liniach technologicznych serwatka może trafiać do najbardziej wymagających odbiorców - na rynki Unii Europejskiej, Rosji, państw afrykańskich czy azjatyckich. Firma z Wysokiego Mazowieckiego zmodernizowała też proszkownie serwatki w trzech swoich zakładach w terenie. Łączne moce przerobowe (dobowe) przekraczają 150 ton.

Czytaj e-wydanie »

Baza firm z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna