MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kapusta jest nie tylko smaczna ale i bardzo zdrowa!

Anna NIEDZIELSKA / Echo Dnia
Kapusta ma niewiele kalorii i pełno witamin oraz mikroelementów.

Liście na bóle

Liście na bóle

Nasze babcie stosowały liście kapusty na okłady zmniejszające bóle reumatyczne. Najlepsze były liście gotowane przez 20 minut w małej ilości wody z dodatkiem dwóch cebul i łyżki otrąb. Po wyparowaniu wody umieszcza się rozgotowaną masę na grubym kawałku gazy lub płótna i przykłada na obolałe miejsce. Inny sposób na lecznicze wykorzystanie kapusty to okład z surowych liści. Okłady z nich pomagały przy odmrożeniach, zwichnięciach, hemoroidach, zapaleniach żył, nerwobólach reumatycznych. Zbite kolano owijano liściem kapusty na noc i rano ból mijał.

Teraz kapusta jest najlepsza. Jeszcze można z niej zrobić słodki kapuśniak, a już nadaje się do kiszenia i na surówki. Szczególnie te ostatnie są dla nas najzdrowsze, bo jedząc ka-pustę zamartwianie się o nasze zdrowie mamy "z głowy".

Najpopularniejszą odmianą w Polsce jest kapusta głowiasta. Uprawiali ją i wykorzystywali już starożytni Rzymianie, a do nas trafiła około XV wieku. Coraz więcej zwolenników zyskuje jednak egzotyczna kuzynka naszych odmian - kapusta pekińska - która ma zbite, długie głowy, o gładkich jasnych liściach. Innym popularnym gatunkiem jest także kapusta włoska, którą podobnie jak wiele innych warzyw zawdzięczamy królowej Bo-nie. Tę bez trudu możemy odróżnić od pozostałych krewniaczek dzięki silnie pomarszczonym liściom.

ZNALEZIONE W KAPUŚCIE
Wszystkie odmiany kapusty są wartościowym źródłem składników odżywczych takich jak witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Wśród nich na szczególne wyróżnienie zasługuje kapusta pekińska, zawierająca bardzo dużo beta-karotenu (prowitaminy A). Pół szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej pokrywa prawie dzienne zapotrzebowanie na beta-karoten.

Wszystkie odmiany kapusty są natomiast doskonałym źródłem witaminy C. Zwłaszcza w okresie zimowym, kiedy jest nie-wielki wybór świeżych warzyw i owoców, dobrym źródłem tej witaminy jest również kapusta kiszona, która w 100 gramach zawiera jej około 18 miligramów. Spośród składników mineralnych zawartych w kapuście na uwagę zasługuje także stosunkowo duża zawartość potasu i wapnia.

Kapustę czerwoną można polubić ze względu na wysoką zawartość antocjanów - barwników odpowiedzialnych za charakterystyczną barwę tej odmiany. Antocjany należą do grupy związków zwanych wykazujących działanie przeciwutleniające. Wraz z witaminami E, C i beta-karotenem zmniejszają one ryzyko powstawania zmian miażdżycowych i rozwoju nowotworów.

KAPUŚCIANE TERAPIE
Tylko kapusta potrafi obniżyć lub podwyższyć temperaturę ciała, a także przyspieszyć gojenie się ran. Z jej niezwykłych właściwości korzystali starożytni Rzymianie, którzy używali tego warzywa do leczenia wszelkich chorobowych zmian na skórze. Współcześni naukowcy odkryli, że kapusta posiada ogromne ilości składników mineralnych. Znajdziemy w niej m.in. fosfor, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo, sód oraz witaminy A, C, E i z grupy B. Do zalet tej rośliny należy również zaliczyć stosunkowo dużą zawartość siarki - pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, cery i paznokci.

Sok z kapusty kiszonej zaleca się przy schorzeniach sercowo-naczyniowych, bo zawarte w nim sole potasu wzmagają wydalanie płynów z organizmu i poprawiają pracę serca. Po-maga też w schorzeniach żołądkowo-jelitowych oraz jako środek wpływający dodatnio na pałeczkę okrężnicy. Sok ten znamy jako napój witaminowy i ogólnie wzmacniający, poprawiający apetyt i trawienie przy chorobach wątroby, śledziony, pęcherzyka żółciowego, zaparciach i żylakach odbytu. Rozcieńczony z wodą jest dobry do płukania jamy ustnej i gardła, działa też wzmacniająco w przypadku rozpulchnienia dziąseł. Osłodzony - przy kaszlu i chrypce, z miodem - przy zapaleniu dróg oddechowych.

MA TEŻ WADY
Kapusta ma jednak również swoje wady. Jedną z nich są wzdęcia, których można się spodziewać po jej zjedzeniu. Jedzona na surowo może być także źródłem substancji wolotwórczych, blokujących przyswajanie jodu. Z kolei jedzona w dużych ilościach może powodować zmniejszenie wchłaniania żelaza w przewodzie pokarmowym.

No i na koniec - jeśli mowa o kapuście, nie można zapomnieć o ważnej zasadzie dotyczącej jej gotowania. Kapustę z powodu dużej zawartości ostrych olejków eterycznych należy gotować przez krótki czas (we wstępnej fazie) bez przykrycia. Pozwoli to na ulotnienie się wraz z parą wodną części olejków eterycznych, dzięki czemu potrawa będzie miała delikatny bukiet smakowo-zapachowy. Jednak w domu zapach gotowanych smakowitości z kapusty będzie się unosić dość

Źródło: Echo Dnia
Zdrowie z głowy

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna