Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Konserwator chce sprawdzić stan browaru

Redakcja
– Ten budynek, to nasza historia – mówi  Krzysztof Skłodowski. – Część jego powinna być wkomponowana w nowy obiekt.
– Ten budynek, to nasza historia – mówi Krzysztof Skłodowski. – Część jego powinna być wkomponowana w nowy obiekt.
Właściciel nieruchomości musi czekać na decyzję

Właściciel budynku po byłym browarze chce go wyburzyć. O wyrażenie zgody zwrócił się do miejskiego konserwatora zabytków. Ten prawdopodobnie zawiesi postępowanie, ponieważ wojewódzki konserwator zlecił przygotowanie kolejnej ekspertyzy stanu technicznego budynku.

W ewidencji już nie ma
Budynek browaru został wzniesiony w 1888 roku. W czasie okupacji był schronieniem dla wielu ludzi.
W latach 90. tę, atrakcyjnie położoną nad Czarną Hańczą nieruchomość kupiła spółka piwowarska z Piotrkowa Trybunalskiego, która zaniechała produkcji piwa i wywiozła z zakładu urządzenia.

2007 roku na poddaszu budynku wybuchł pożar. Został zniszczony m.in. strop i dach. Właściciel do tej pory go nie zabezpieczył. Natomiast kilka miesięcy temu wystąpił do Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków w Białymstoku z wnioskiem o wykreślenie budynku z ewidencji. Przedstawił dwie opinie - konserwatora dział sztuki oraz specjalistów od budownictwa, którzy potwierdzili, że obiekt jest w fatalnym stanie technicznym. Zagraża bezpieczeństwu i utracił zabytkowy charakter.

Przede wszystkim dlatego, że w trakcie remontów dokonano w nim zbyt wielu przeróbek. Konserwator wykreślił budynek byłego browaru z ewidencji, a właściciel wystąpił z prośbą o wydanie zgody na jego wyburzenie.

Historycy: To wielka szkoda!
- Decyzję podejmę w najbliższych dniach, ale przypuszczalnie postępowanie w tej sprawie zostanie zawieszone - informuje Adam Żywiczyński, Miejski Konserwator Zabytków w Suwałkach.
Okazuje się bowiem, że białostocki WUOZ chce, by eksperci jeszcze raz ocenili stan techniczny budynku po browarze. A na taką ocenę trzeba czekać co najmniej kilka miesięcy.
W ocenie suwalskich historyków, gdyby doszło do wyburzenia browaru, byłaby to wielka szkoda.
- Jeśli nie cały, to przynajmniej część obiektu powinna być zachowana - mówi Krzysztof Skłodowski, historyk i pracownik Muzeum Okręgowego w Suwałkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna