Nimbu lassi wywodzi się z Indii. Sprawdza się w tamtejszym gorącym klimacie. Przyrządzenie napoju jest bardzo proste.
Składniki: jogurt, łyżeczka kminu (uwaga, nie chodzi o kminek; kmin, zwany także kuminem lub kminem rzymskim można kupić w większych sklepach), sól, ewentualnie kilka kostek lodu, chętni mocnych wrażeń mogą dodać zieloną papryczkę chilli.
Wykonanie: Kmin wrzucić na rozgrzaną patelnię, prażyć przez 30-45 sekund, aż stanie się brązowy. Do malaksera wlać jogurt, dodać kmin, sól i lód. Miksować przez minutę. Rozlać do szklanek przybranych plasterkiem cytryny.
Napój doskonale komponuje się z kiszką i babką ziemniaczaną.
W wersji słodkiej lassi w Indiach podaje się z mango oraz z wodą różaną, w Polsce jest ona jednak trudno dostępna.
Znacie ciekawe przepisy? Nadeślijcie je do nas! Najciekawsze zamieścimy w naszym serwisie i nagrodzimy upominkami firmowymi. Zapraszamy też do dyskusji na forum. Czekamy pod adresem [email protected].
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?