Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ludowa pieśń i taniec, przy chlebie ze słoniną

(jan)
W konkursie na najsmaczniejszą potrawę regionalną, wygrała słonina przygotowana przez Ninę Markiewicz z Berezyszcza
W konkursie na najsmaczniejszą potrawę regionalną, wygrała słonina przygotowana przez Ninę Markiewicz z Berezyszcza Fot. K. Kościewicz
Jubileusz piętnastolecia obchodzono podczas tegorocznych Międzynarodowych Spotkań ze Sztuką Ludową "Z wiejskiego podwórza" w Czeremsze. Urodziny świętowała sama impreza oraz miejscowy zespół folkloru słowiańskiego Czeremszyna.

Z tej okazji, w trakcie trzydniowej imprezy wystąpiło kilkanaście zespołów ludowych z Białorusi, Czech, Niemiec, Polski, Portugalii, Rosji, Rumunii, Słowacji, Ukrainy i Węgier. Na scenie pojawił się m.in. kwartet Transilvanians, który zaprezentował repertuar niemiecko-węgierski, nawiązujący do legendy Drakuli.

- Festiwal w Czeremsze to duże wydarzenie artystyczne w skali całego kraju - podkreślał wicestarosta hajnowski Jerzy Sirak.

Tegoroczny festiwal rozpoczął koncert zespołu TaRuta z Kijowa, który zaprezentował ludowe pieśni ukraińskie. Potem wystąpiła miejscowa Czeremszyna, w repertuarze przygotowanym we współpracy z białoruskim bardem Dźmićrem Wajciuszkiewiczem. Gwiazdą imprezy była Kapela ze Wsi Warszawa.

Koncertom towarzyszyła "wioska festiwalowa", w której można było zaopatrzyć się w pamiątki związane ze sztuką ludową, pokazy filmów oraz konkurs na najsmaczniejszą potrawę kuchni regionalnej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna