W niektórych sklepach trzeba za kilogram zapłacić nawet 5 zł! Ludzie szturmują markety, bo w nadchodzących miesiącach może być jeszcze drożej. Jak informowali nas Czytelnicy w czwartek, w niektórych miejscach (np. w Carrefour'e w Galerii Zielone Wzgórza w Białymstoku) cukru brakowało.
- Kupiliśmy z żoną 20 kg cukru, bo zapowiadają się duże podwyżki - tłumaczył nam Marek Arent, którego spotkaliśmy w czwartek przed jednym z białostockich hipermarketów Auchan. - Chętnie wzięlibyśmy więcej, ale sklep pozwala kupić 10 kg na osobę.
Skąd to ograniczenie? - Wprowadziliśmy limit sprzedaży 10 kg cukru głównie po to, by starczyło go dla wszystkich klientów, którzy odwiedzają nasze sklepy - powiedziała nam Dorota Patejko, rzecznik prasowy Auchan Polska. - To ograniczenie przeciwdziała również wykupywaniu tego produktu przez hurtowników.
Klientów więcej o 20 procent!
Wzrost ceny cukru jest widoczny w niewielkich sklepach osiedlowych np. w Białymstoku. Handlowcy tłumaczą, że ceny zwiększają jedynie w przypadku, gdy sami muszą za niego więcej zapłacić dostawcom. - Od początku zeszłego roku cena cukru u dostawców wzrosła o ok. 80 proc. - wyjaśniał nam Michał Karolko, dyrektor handlowy ds. zakupów w sieci Żabka Polska S.A.
Coraz więcej za cukier trzeba zapłacić nie tylko w samym Białymstoku, ale też w regionie: - Niedawno sprzedawaliśmy cukier za 3, 99 zł, a teraz kupiliśmy za 4, 20 zł, więc cena dla klienta z pewnością będzie wyższa - poinformowała nas Bogumiła Sokołowska, współwłaścicielka sklepu spożywczego w Mońkach.
- Dostawcy już zapowiedzieli wzrost cen, więc cena w sklepie również będzie wyższa - stwierdził z kolei Jerzy Nieścieruk, specjalista ds. handlu w liczącej ponad 30 sklepów podlaskiej sieci Arhelan. - Na razie obserwuję, że klientów kupujących cukier jest w naszych sklepach o około 20 proc. więcej niż zwykle.
Ekspert: Taniej nie będzie
Cena cukru rośnie systematycznie od 4 lat. Tabloidy straszą, że jeszcze w tym roku za 1 kg trzeba będzie zapłacić 7 zł. Eksperci są dalecy ot takich stwierdzeń: - Nie wiem, czy cena cukru będzie rosła, ale na pewno utrzyma się na obecnym, wysokim poziomie przez najbliższe pół roku - powiedział nam Piotr Szainer z z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. - Musi się pojawić na rynku cukier z nowej produkcji lub importu.
Według eksperta z IERiGŻ przyczyną wysokich cen cukru jest fakt, że jest mało tego produktu na rynku: - Produkcja w zeszłym roku w kraju była mała, podobnie wygląda sytuacja na świecie - stwierdził Piotr Szainer. - Wiele pól uprawnych dotknęły kataklizmy, m.in. powodzie. Do tego dochodzą oczywiście spekulacje na rynku, ale nie mam na ten temat danych, dlatego trudno jest się w tej kwestii wypowiadać.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Oddano hołd ofiarom Zbrodni Katyńskiej. Złożono wieniec na grobie Kazimierza Sabbata
- Szef MSZ: Albo Rosja zostanie pokonana, albo będzie stała u naszych granic
- Lecisz do Londynu? Uważaj. Na słynnym lotnisku rozpoczynają się strajki
- Niedziela była wspaniała. A jaki będzie poniedziałek? Sprawdź prognozę pogody