W skrócie
Kurki i inne grzyby
Pierwsze grzyby pojawiły się już w polskich lasach. Pisaliśmy niedawno o mapie online, na której można sprawdzić, gdzie ich szukać. W sklepach można też już kupić kurki, niestety na razie w dość wysokich cenach. Są pyszne i aromatyczne. Do tego można je wykorzystać w kuchni na różne sposoby, np. jako dodatek do omletu. Kurki można gotować, smażyć, dusić, marynować, a także mrozić (muszą być wcześniej podgotowane).
Kurki - nazwa i sezon na grzyby
Kurka, zwana jest też pieprznikiem jadalnym (Cantharellus cibarius Fr., w starszych grzybach jest wyczuwalny smak pieprzu), lisicą, liszką, lisiczką, lepiechą, stągiewką jadalną lub kurzymi nogami albo stópkami. Nazwę polską jako pierwszy wprowadził botanik Józef Jundziłł w 1830 r. Kurki to popularne grzyby występujące w naszych lasach liściastych i iglastych (w okresie od czerwca do października). Najczęściej można je znaleźć na piaszczystych, kwaśnych glebach, na mchu pod świerkami i sosnami.
Może cię także zainteresować:
Wartości odżywcze kurek
Warto pamiętać o tym, że kurki są niskokaloryczne - 100 g świeżych grzybów dostarcza około 60 kcal, dlatego świetnie sprawdzą się w lekkich daniach. Są źródłem:
- wartościowego białka,
- beta-karotenu,
- błonnika,
- witamin z grupy B, głównie witaminy B1.
Zawierają też związki fenolowe, które mają silne właściwości przeciwutleniające.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak zrobić makaron z kurkami:
Przepis na makaron z kurkami
(porcja dla dwóch osób, czas przygotowania: 30 min)
Składniki:
- 120 g makaronu (dowolny rodzaj, ja wybrałam kokardki)
- 200 g kurek
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 80 ml śmietanki 30%
- parmezan do posypania
- sól, pieprz
Jak zrobić makaron z kurkami krok po kroku?
- Zacznij od dokładnego umycia i osuszenia kurek. Pokrój je na kawałki (nie za małe, żeby nie zrobiła się ciapa).
- Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie, ja stawiam na al dente, więc zajęło mi to ok. 10 min.
- Pokrój drobno cebulę i czosnek. Podsmaż lekko na oliwie i maśle na patelni, żeby się zrumieniły. Mieszaj.
- Dodaj pokrojone kurki i mieszając podsmaż (przez około 2 min).
- Całość posól i popieprz.
- Dodaj posiekaną pietruszkę.
- Jak grzyby zrobią się miękkie na patelni, dodaj do nich śmietankę, podgotuj całość.
- Odcedź makaron i dodaj go do składników na patelni. Dokładnie wymieszaj, aż całość nieco zgęstnieje.
- Posyp startym parmezanem.
- Wyłóż na talerze i delektuj się smakiem dania.
Makaron z kurkami gotowy. Opcjonalnie do potrawy można dodać też boczek, podsmażony z innymi składnikami na patelni. Życzymy smacznego.
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?