Wszystkie gatunki maślaków są jadalne i bardzo popularne wśród grzybiarzy. Idealnie nadają się do duszenia i marynowania.
Grzyby te charakteryzują się przeważnie lepką powierzchnię, u większości gatunków ich kapelusz jest pokryty śluzem, u niektórych jest on gładki i aksamitny. Część maślaków ma umocowany na trzonie pierścień. Najłatwiej je spotkać w lasach iglastych.
Najpopularniejsze gatunki maślaków to
- maślaki zwyczajne - brązowe grzyby rosnące często pod sosnami,
- maślak pstry (Suillus variegatus) czy zawsze stowarzyszony z modrzewiem
- maślak żółty (Suillus grevillei). często rosnący pod modrzewiami
- Maślak sitarz (Suillus bovinus) często znajdowany młodnikach sosnowych, Zdaniem grzybiarzy, nie warto go zbierać, bo łykowaty miąższ.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?