Spis treści
Czym jest spowodowany niedobór witaminy D?
Witamina D (cholekalcyferol) to bardzo ważny związek o właściwościach przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych oraz neuroprotekcyjnych, czyli chroniących komórki nerwowe przed uszkodzeniem. Szacuje się, że ponad 90 proc. mieszkańców naszego kraju ma zbyt małe stężenie witaminy D w organizmie, z czego ok. 60 proc. może mieć ciężki niedobór.
Czym jest to spowodowane? Niedobór cholekalcyferolu we krwi spowodowany jest tym, że przez większość miesięcy w roku cierpimy na niedobór światła słonecznego. Pod wpływem promieni UVB w skórze dochodzi do produkcji witaminy D3.
Aby pokryć 100 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na cholekalcyferol należałoby wystawić ramiona oraz nogi na działanie promieni słonecznych przynajmniej 15 minut dziennie w godzinach 10-15.
Czy niedobór witaminy D może zwiększyć ryzyko rozwoju demencji?
Z badania opublikowanego na łamach czasopisma Journal of Aging Research wynika, że nieprawidłowy poziom witaminy D3 we krwi może zwiększać ryzyko rozwoju demencji, a także zaburzać funkcje poznawcze, czyli:
- natychmiastowe zapamiętywanie słów,
- opóźnione zapamiętywanie słów,
- szybkość przetwarzania informacji,
- koncentrację,
- pamięć krótkotrwałą.
Naukowcy z Arabii Saudyjskiej przeanalizowali dostępne już wyniki badań i zauważyli w nich związek pomiędzy niskim poziomem witaminy D, a zwiększoną częstością występowania demencji.
Według uczonych wyniki badań przeprowadzonych na zwierzętach potwierdzają, że witamina D pełni ważną funkcję w ośrodkowym układzie nerwowym, a jej niedobór znacząco pogarsza jego pracę.
Dziesięciotygodniowe badanie oceniające wpływ diety z niedoborem witaminy D na zachowanie zwierząt wykazało znaczące zaburzenia w zachowaniu oraz funkcjonowaniu ich mózgu. Zwierzęta myliły drogę, a czas dotarcia do celu znacznie się wydłużał – podsumowują badacze z Arabii Saudyjskiej.
Co więcej, naukowcy na podstawie zbioru informacji z przeprowadzonych wcześniej badań, zaobserwowali istotną zależność, dotyczącą niskiego poziomu witaminy D u ludzi a szeregiem zaburzeń, takich jak upośledzona szybkość przetwarzania informacji i zmiany osobowości.
Natomiast podczas analizy jednego z badań uczeni zaobserwowali, że podawanie doustnej suplementacji witaminą D osobom po 80. roku życia może znacząco poprawiać ich pamięć oraz funkcje poznawcze.
Wstępne badanie, które obejmowało 80-latków z kliniki pamięci, wykazało, że ci, którzy otrzymywali doustną suplementację witaminą D3 w ilości 800 jednostek międzynarodowych dziennie lub 100 000 jednostek międzynarodowych miesięcznie doświadczyli poprawy funkcji poznawczych, w porównaniu z grupą kontrolną – oznajmiają autorzy analizy.
Uczeni podkreślają również, że według analizowanych badań bardzo niski poziom witaminy D był obserwowany u większosći chorych na Alzheimera. To sugeruje, że niedobory cholekalcyferolu mogą wpływać na zaburzenia funkcjonowania mózgu i zwiększyć ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych.
Jednocześnie naukowcy podkreślają, że istnieje konieczność przeprowadzenia dalszych badań, aby ocenić korzyści suplementacji witaminy D3 w zapobieganiu rozwoju tych schorzeń.
Źródła:
- Low Vitamin D and Its Association with Cognitive Impairment and Dementia Journal of Aging Research
- Cognitive Effects of Vitamin D Supplementation in Older Outpatients Visiting a Memory Clinic: A Pre–Post Study Journal of the American Geriatrics Society