Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pyszny miodownik z kaszą manną. Doskonały przepis na zjawiskowe ciasto. Idealne ciasto dla prawdziwych łasuchów

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Najlepsze ciasto na karnawał i nie tylko. Zobacz, jak przygotować pyszny miodownik z kremem z kaszy manny. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Najlepsze ciasto na karnawał i nie tylko. Zobacz, jak przygotować pyszny miodownik z kremem z kaszy manny. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Miodownik to pyszne ciasto na miodowych plackach z kremem z kaszy manny, udekorowany polewą czekoladową. Mam dla ciebie najlepszy i sprawdzony przepis na ten wypiek, który przygotowuje się w moim domu od lat na święta, karnawałowe przyjęcia i inne specjalne okazje. Przygotuj sobie takie wyśmienite ciasto i wypróbuj przepis na miodownik kaszą manną.

W skrócie:

Miodownik z kaszą manną to pyszne ciasto, które sprawdzi się idealnie na każdą okazję. Jego ogromną zaletą jest możliwość przygotowania tego wypieku na dwa czy trzy dni przed planowaną imprezą - miodowe placki przełożone kremem muszą mieć czas dobrze zmięknąć. Proponuję udekorować ciasto prostą polewą czekoladową.

Miodownik - przepis na udany wypiek

Czas przygotowania: ok. 2 godziny.
Porcja: na blachę 25x35 cm.
Poziom trudności: średni.

Składniki:

  • 3 i pół szklanki mąki pszennej,
  • 200 g margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 2 jajka całe,
  • 3 łyżki miodu,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,

Krem:

  • 500 ml mleka,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 200 g masła,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • zapach pomarańczowy, śmietankowy lub waniliowy,

Polewa czekoladowa:

  • 150 g czekolady deserowej lub gorzkiej,
  • 50 g masła.

Jak zrobić miodownik z kaszą manną?

  1. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną, margarynę, jajka, żółtka, cukier i miód. Najpierw całość posiekaj nożem, a następnie zagnieć rękami zwarte i elastyczne ciasto.
  2. Podziel ciasto na trzy równe części.
  3. Każdą część rozwałkuj i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 170 stopni. Piecz ok. 20 minut.
  5. Upiecz tak pozostałe dwie części ciasta. Masz mieć trzy takie same miodowe placki.
  6. Przygotuj krem: Do garnka wlej mleko, dodaj kaszę manną i cały czas mieszając, gotuj kilka minut. Wystudź. Masło utrzyj z cukrem pudrem i dodawaj stopniowo przestudzoną kaszę manną oraz wybrany zapach do ciasta np. pomarańczowy.
  7. Przygotuj polewę: do garnuszka włóż czekoladę i masło, postaw garnek na większym garnku wypełnionym niewielką ilością wody, całość podgrzewaj do rozpuszczenia się czekolady i masła.
  8. Placki miodowe posmaruj kremem, wierzch polej polewą z czekolady.
Najlepsze ciasto na karnawał i nie tylko. Zobacz, jak przygotować pyszny miodownik z kremem z kaszy manny. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Pyszny miodownik z kaszą manną. Doskonały przepis na zjawisk...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pyszny miodownik z kaszą manną. Doskonały przepis na zjawiskowe ciasto. Idealne ciasto dla prawdziwych łasuchów - Strona Kuchni

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna