Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsi producenci chleba i ciast w Podlaskiem. Gdzie najlepiej kupić chleb, sękacza, czy marcinka?

Adam Muśko
Adam Muśko
Piekarnie w Podlaskiem wyrabiają chleb z ekologicznych zbóż i w tradycyjny sposób
Piekarnie w Podlaskiem wyrabiają chleb z ekologicznych zbóż i w tradycyjny sposób
Regionalne produkty spożywcze z województwa podlaskiego już dawno mają swoją uznaną markę w kraju. Niewątpliwie poszukiwane są między innymi chleb oraz ciasta znane tylko w naszym regionie. Przedstawiamy najlepszych producentów chleba i wyrobów cukierniczych z województwa podlaskiego.

Jak twierdzą znawcy chleb z województwa podlaskiego różni się od tego kupionego w innych regionach Polski. Oczywiście sekret tkwi w produktach i przepisach.

Najlepsi producenci chleba i ciast w Podlaskiem

Podlaskie gospodynie do wypieku domowego chleba używały głównie mąki żytniej, wody, soli i zakwasu, który pozostał z poprzedniego wypieku. Na szczęście zachowały się zakłady, które wciąż preferują taką produkcję chleba.

ZOBACZ TAKŻE: Najlepsi producenci wędlin z województwa podlaskiego

Podlaskie ma także charakterystyczne dla regionu wyroby cukiernicze.

Ciasta z podlaskiego, które są słynne w całym kraju to:

  • sękacz
  • marcinek
  • mrowisko

Gdzie kupić sękacza, marcinka, czy mrowisko?

W galerii poniżej przedstawiamy podlaskich producentów chleba i wyrobów piekarniczych, którzy są rekomendowani przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego.

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna