W skrócie
Tort czekoladowy - doskonały na każdą okazję
Czekolada jest jednym z najbardziej lubianych i uniwersalnych produktów spożywczych na świecie. Dlatego desery z czekoladą w roli głównej będą smakowały z pewnością każdemu. Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na pyszny tort czekoladowy. To ciasto, które udaje się za każdym razem. Nie wymaga nasączania, jest idealnie wilgotne.
Zobacz w galerii, jak upiec tort czekoladowy.
Przepis na tort czekoladowy
czas wykonania: ok. 1,5 godziny
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 220 g czekolady dobrej jakości (o dużej zawartości kakao),
- 220 g masła,
- 200 g mąki pszennej,
- 9 jajek
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- kwaskowy dżem np. z czarnej porzeczki,
- łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego).
polewa:
- 25 g masła,
- 30 g cukru,
- 75 ml śmietanki 30%,
- 20 g kakao,
- płaska łyżka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wrzątku (jeśli chcemy bardziej miękką polewę, trzeba dodać mniej żelatyny np. 1 łyżeczkę),
- opcjonalnie: cukrowe kuleczki do dekoracji.
Jak upiec tort czekoladowy?
- Do garnuszka włóż połamaną na kawałki czekoladę i masło. Rozpuść całość na małym ogniu, mieszając łyżką.
- Odstaw masę na bok, by wystygła.
- Weź dwie miski. Rozdziel żółtka od białek do oddzielnych misek.
- Ubij białka z połową szklanki cukru.
- Następnie utrzyj żółtka z połową szklanki cukru, aż masa zrobi się jasna i puszysta.
- Do utartych żółtek wlej powoli czekoladę, cały czas miksują.
- Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Na koniec dodaj ubite białka i zmiksuj całość na najmniejszych obrotach lub wymieszaj ciasto łyżką.
- Przełóż ciasto do tortowej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ciasto w 180 stopniach Celsjusza przez ok. godzinę.
- Po upieczeniu ciasto wystudź i przekrój na pół.
- Posmaruj połówkę ciasta dżemem i przykryj drugą połową ciasta.
- Przygotuj polewę: żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku (ok. 4 łyżki), następnie w garnuszku rozpuść masło ze śmietanką, kakao i cukrem. Do masy dodaj namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.
- Udekoruj tort polewą i np. świeżymi owocami.
Czytaj także: Fantastyczne ciasto leśny mech. Wygląda zjawiskowo i pysznie smakuje. Przepis na wiosenne ciasto z kremem i owocami
Najlepszy tort czekoladowy, który zawsze się udaje. Idealne ...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?