MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Niebanalny omlet biszkoptowy w wersji fit. Wypróbuj przepis na szybki posiłek na słodko. W głowie się nie mieści, jak smakuje

Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Szukasz sposobu na zdrowy i pyszny podwieczorek? Idealnym rozwiązaniem jest omlet biszkoptowy fit. Podany ze świeżymi owocami i twarożkiem poprawi humor na początek lub koniec dnia. Zobacz, jak przygotować puszysty i lekki posiłek, który ma szanse na stałe zagościć w twoim jadłospisie.

W skrócie

Omlet biszkoptowy fit to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie zdrowy tryb życia, ale nie chcą wykluczać jedzenia słodkości od czasu do czasu. Główne składniki tego omleta, takie jak białka jaj, mleko, i odrobina mąki kokosowej, sprawiają, że jest on niskokaloryczny, bogaty w białko i równocześnie bardzo pożywny. Jest to również świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru białek jajek, które mogą pozostać po przygotowaniu innych potraw.

Widok z góry na omlet biszkoptowy w wersji fit
Domowy omlet biszkoptowy fit świetnie smakuje podany z sezonowymi owocami lub uprażonymi jabłkami. Getty Images/margouillatphotos/zdjęcie ilustracyjne

Omlet biszkoptowy fit – prosty przepis

Liczba porcji: dla 1-2 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 3 białka jajek,
  • 1 łyżka mąki kokosowej,
  • 1 łyżka mleka lub napoju roślinnego np.: migdałowego,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Do dekoracji:

  • pokrojony w plasterki banan,
  • garść borówek, malin, truskawek,
  • łyżka twarożku z jogurtem naturalnym,
  • kilka listków mięty.

Jak zrobić omlet biszkoptowy w wersji fit?

Sposób przygotowania:

  1. W misce oddziel żółtka od białek lub użyj białek pozostałych z pieczenia ciasta.
  2. Miska powinna być czysta i sucha, aby białka idealnie się ubiły.
  3. Przy pomocy robota kuchennego, ręcznego miksera lub metalowej rózgi ubij białka jajek na sztywną pianę.
  4. Powoli dodawaj mąkę kokosową do ubitych białek i dokładnie wymieszaj.
  5. Następnie rozrzedź białka połączone z mąką odrobiną mleka lub napoju roślinnego.
  6. Na patelni o grubym i płaskim dnie na średniej mocy palnika rozgrzej olej lub masło klarowane.
  7. Masę białkową rozprowadź na patelni i smaż przez około 3 minuty z obu stron, aby był rumiany i ścięty.
  8. Gotowy omlet przełóż na talerz i przed podaniem udekoruj twarożkiem, świeżymi owocami i listkami mięty.

Mamy nadzieję, że ten przepis pomoże wykorzystać wam nadmiar pozostających białek w lodówce i urozmaici codzienne menu.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna