Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Owoce w szkole: Niemal 28 tys. uczniów w programie

Urszula Ludwiczak [email protected]
sxc
280 szkół z woj. podlaskiego weźmie udział w jesiennej edycji programu "Owoce w szkole". To już piąty rok tej akcji.

Zainteresowanie programem z roku na rok jest coraz większe. Tym razem padł kolejny rekord - do akcji zakwalifikowało się aż 280 szkół z regionu i prawie 28 tys. uczniów. W sumie ponad 85 proc. dzieci z klas I-III z województwa podlaskiego dostanie w I semestrze tego roku szkolnego darmowe porcje owoców, warzyw i soków. Każdy uczeń otrzyma przez dziesięć tygodni po 31 takich porcji.

Realizowany od 2009 r. program "Owoce w szkole" cieszy się coraz większym zainteresowaniem i jest bardzo dobrze oceniany przez szkoły i uczniów, a także specjalistów zdrowego żywienia. Gdy startował, w I semestrze roku szkolnego 2009/10 brało w nim udział 120 podlaskich szkół i 13 467 dzieci. Teraz zainteresowanie jest dwa razy większe. Zdrowe przekąski w szkołach jedzą zarówno uczniowie w dużych miastach (np. 563 z SP nr 12 w Białymstoku) jak i niewielkich miejscowościach w regionie (np. 9 uczniów szkoły podstawowej w Jaśkach w gm. Raczki).

Zmienić zwyczaje

Program Unii Europejskiej "Owoce w szkole" został powołany do życia jako inicjatywa, która ma na celu zmianę niekorzystnych zwyczajów żywieniowych dzieci, a w szczególności niewystarczającego spożywania owoców i warzyw. Chodziło też o popularyzowanie wiedzy o zdrowym odżywianiu. Skierowany jest do uczniów klas I-III, realizowany jest przez Agencję Rynku Rolnego.

Zgodnie z założeniami, w każdym semestrze dziecko otrzymuje porcje owocowo-warzywne, w skład których wchodzą: jabłka, gruszki, truskawki, marchew, rzodkiewka, słodka papryka (obowiązkowa tylko w I semestrze), sok owocowy, warzywny lub owocowo-warzywny. Każdy z produktów, poza truskawkami, dziecko ma dostawać co najmniej dwa razy w semestrze.

Na pierwszym miejscu jabłka

Ocenę skuteczności programu "Owoce w szkole" przeprowadził Instytut Żywności i Żywienia na zlecenie ARR. Wynika z niej, że program przyczynił się do istotnego wzrostu spożycia owoców i warzyw, zmienił na bardziej pozytywne nastawienie dzieci do jedzenia owoców. Uczniowie, którzy jedli je regularnie w szkole, rzadziej w badaniach odpowiadali, iż wolą zjeść coś słodkiego zamiast owoców.

Okazało się też, że najbardziej lubianymi owocami są jabłka, truskawki, maliny, banany, mandarynki i gruszki. Warzywa co do zasady są mniej lubiane przez dzieci niż owoce. Najbardziej preferowanym przez dzieci warzywem jest ogórek (lubiany przez 94,5 proc. przebadanych dzieci), a w następnej kolejności marchewka, pomidor, sałata i rzodkiewki.

Ciągle jednak mało jest dostawców warzyw. W tym roku w Podlaskiem zakwalifikowały się trzy firmy.
Szkoły mogą jednak podpisywać umowy z firmami z innych województw.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna