Podlaskie firmy. Mlekovita zrealizowała nową inwestycję. Sery dojrzewające z Białej Podlaskiej

Opr. Andrzej Matys
Uruchomiony niedawno zakład Mlekovity w Białej Podlaskiej produkuje sery twarde dojrzewające, w tym nowości z linii Regionalne Rarytasy: ser Bialski z Doliny Krzny i ser Bialski z dziurami z Doliny Krzny.
Uruchomiony niedawno zakład Mlekovity w Białej Podlaskiej produkuje sery twarde dojrzewające, w tym nowości z linii Regionalne Rarytasy: ser Bialski z Doliny Krzny i ser Bialski z dziurami z Doliny Krzny. mat. prasowe Mlekovita
Mlekovita dba o swój rozwój, m.in. inwestując w infrastrukturę techniczną i technologiczną. W skład Grupy Mlekovita wchodzi zakład produkcyjny w Białej Podlaskiej. To w nim wysokomazowiecka mleczarnia otworzyła 19 listopada br. nową inwestycję - fabrykę serów twardych dojrzewających, z której schodzą już pierwsze nowości z linii Regionalne Rarytasy.

Inwestycja nie tylko pozwala na wyprodukowanie najlepszych serów dojrzewających o zróżnicowanym bukiecie smakowo-zapachowym (typu szwajcarskiego, holenderskiego i szwajcarsko-holenderskiego), ale dzięki zastosowaniu innowacyjnego parku maszynowego realizuje przyjęte w firmie Mlekovita standardy najwyższej jakości oraz standardy dotyczące ochrony środowiska – produkcję przyjazną środowisku naturalnemu.

Linia w Białej Podlaskiej pozwoli produkować minimum 600 ton sera miesięcznie. Aby to uzyskać trzeba dostarczać do zakładu 200 tys. litrów mleka dziennie. Natomiast na produkcją będzie czuwać około 50 wykwalifikowanych pracowników.

– Sery z nowej linii produkcyjnej będą trafiać nie tylko na polskie stoły, ale i na rynki zagraniczne. Dzięki rozwijaniu możliwości produkcyjnych w naszych zakładach już teraz możemy co miesiąc dostarczać na rynek osiem tysięcy ton serów rożnego typu. Istotny jest również aspekt środowiskowy, gdyż zastosowana w nowej fabryce technologia zakłada zmniejszenie do minimum zużycia czynników energetycznych oraz wody, potrzebnych do produkcji najwyższej jakości sera – mówi prezes Grupy Mlekovita Dariusz Sapiński.

Czytaj również:

Generalnym wykonawcą inwestycji w Białej Podlaskiej (przebudowa i rozbudowa zakładu) była firma Strabag:. – Prace polegały na kompleksowym wykonaniu robót budowlanych i instalacyjnych budynku produkcyjno-magazynowego, na budowie stalowego zbiornika na wodę i modernizacji infrastruktury technicznej. Roboty trwały od października 2020 do września 2022 roku – przypomina dyrektor techniczny Tomasz Ciemiński.

– Jesteśmy odpowiedzialni za dostarczenie kompletnej linii i technologii do produkcji serów klasy premium. To w pełni automatyczne wyposażenie działów: przygotowania mleka serowarskiego, warzelni, formowania i prasowania sera oraz solenia sera. Dobowa zdolność produkcyjna zakładu wynosi 20 t sera na dobę – mówi Krzysztof Wodecki, dyrektor handlowy Marbo i dodaje, że całą produkcja przebiega w sterylnych warunkach.

Czytaj również:

Dodatkowo mycie maszyn za pomocą stacji mycia CIP, czyli w systemie, w którym ciecz pracuje w obiegu zamkniętym, pozwala zaoszczędzić aż do 60 proc. wody. Skraca także czas czyszczenia oraz ułatwia mycie miejsc trudno dostępnych.

Do produkcji najwyższej jakości serów potrzebny jest nie tylko odpowiedni surowiec ale także wyselekcjonowane dodatki. – Już od 30 lat współpracujemy z Mlekovitą. Także w tej w tej inwestycji wykorzystano najnowsze i wydajne ukwaszające kultury bakterii oraz koagulanty, które zwiększają ilość wyprodukowanego sera z tej samej ilości mleka – podkreśla Radosław Andruczyk, technolog w CHr Hansen Poland.

Nowa fabryka wymagała również przebudowy wydziału przetwarzania serwatki, który dostosował jego wydajność do zwiększonej ilości serwatki co jest związane z uruchomienia nowej serowni. Podczas przebudowy wykonany został także system regeneracji ciepła dla zabezpieczenia niskiego zużycia energii. Ponadto zakładową kotłownię węglową zastąpiła nowoczesna kotłownia gazowa, która ogranicza emisję dwutlenku węgla.

Czytaj również:

Zakład w Białej Podlaskiej jest częścią największej grupy mleczarskiej w Europie Środkowo-Wschodniej. To jeden z 22 zakładów produkcyjnych działających pod szyldem Mlekovity, która w tym roku obchodzi swoje 30-lecie. Każdego dnia w grupie przetwarza się 8 mln litrów mleka, które dostarcza 15 tys. rolników, a 5 tys. wykwalifikowanych pracowników dba o najwyższą jakość produktów, które powstają na 185 liniach produkcyjnych i trafiają potem na rynki 167 krajów świata.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Apple

Apple MacBook Pro 13,3"/M2/8GB/256GB/macOS Space Gray (MNEH3ZEA)

26 649,72 zł6 220,99 zł-77%
miejsce #2

ASUS

Asus E510 15,6"/N4020/4GB/128GB/Win11 (E510MA-BR580WS)

2 151,27 zł1 299,00 zł-40%
miejsce #3

Apple

Apple MacBook Pro 16,2"/M1 Pro/16GB/512GB/MacOS (MK183ZEA)

16 499,00 zł11 699,99 zł-29%
miejsce #5

Acer

Acer Aspire 3 15,6"/i5/8GB/512GB/Win10 (NX.ADUEP.001)

2 090,00 zł1 999,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Jak ważna jest technologia i bezpieczeństwo w pracy zdalnej

Materiał oryginalny: Podlaskie firmy. Mlekovita zrealizowała nową inwestycję. Sery dojrzewające z Białej Podlaskiej - Kurier Poranny

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna
Dodaj ogłoszenie