W białostockiej Bażantarni w ostatnim miesiącu cena kurczaka wzrosła o około 80 gr, a elementów drobiowych - o złotówkę. Obecnie kurczak kosztuje 6,99 zł/kg, a np. tzw. ćwiartki, czyli duże udka - 6,39 zł. Natomiast w białostockim PSS Społem kurczęta podrożały w ostatnim tygodniu średnio o około 5 proc. Obecnie kurczak cały kosztuje 6,99 zł, udka - 6,45 zł, a filet - 15,99 zł.
Dostawcy tłumaczą, że podwyżki spowodowane są wzrostem eksportu w związku z ptasią grypą.
- Nie sądzę, by cena drobiu dalej rosła, bo w wyniku ostatniej podwyżki nastąpił spadek sprzedaży - mówi Walenty Śliżewski, kierownik działu handlowego białostockiego PSS Społem.
Według Tadeusza Szaciły, dyrektora zarządzającego Animex Grupy Drobiarskiej z siedzibą w Suwałkach, obecnie na rynku jest duże zapotrzebowanie na mięso drobiowe. Wzrost cen spowodowany był upałami, które panowały w lipcu. Kurczęta rosły wolniej, a w południowej Polsce wiele tych ptaków padło.
- Na ile znam branżę, to taka sytuacja utrzyma się nie dłużej niż miesiąc - mówi Tadeusz Szaciło. - Później cena drobiu spadnie.
W związku z ptasią grypą wstrzymany jest import drobiu z państw, w których ona panuje, w tym z Rosji. W kraju wprowadzono nadzwyczajne środki ostrożności. Jak mówi Krzysztof Jażdżewski, główny lekarz weterynarii, największe zagrożenie będzie we wrześniu i październiku z powodu przelotów dzikiego ptactwa.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?