Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Porzeczki rządzą latem. Przepis na boskie ciasto z owocami i budyniową pianką jak z najlepszej cukierni. Jak je zrobić krok po kroku?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne ciasto z czerwonymi porzeczkami i budyniową pianką. Zobacz, jak je przygotować Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne ciasto z czerwonymi porzeczkami i budyniową pianką. Zobacz, jak je przygotować Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na słodki wypiek z owocami na lato? Proponujemy przepis na ciasto z porzeczkami i budyniową pianką. Jego przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale z naszymi wskazówkami zrobisz je bez problemu. Taki smakołyk z pewnością zasmakuje każdemu. Dodatkowo trwa obecnie sezon na porzeczki, które są prawdziwą skarbnicą zdrowia i smaku, więc warto je jeść jak najczęściej. Przekonaj się i upiecz sobie takie pyszne ciasto. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku.

Spis treści

Dlaczego warto jeść porzeczki?

Porzeczki to pyszne i zdrowe owoce, o lekko kwaskowym smaku. Mają wiele odmian, różniących się barwą i wielkością. Najpopularniejsze w Polsce są porzeczki czarne, czerwone i białe.

Owoce te są niskokaloryczne - w 100 g czarnej porzeczki jest 63 kcal. Warto je jeść jak najczęściej, ponieważ są prawdziwą skarbnicą zdrowia.

Właściwości porzeczek:

  • dostarczają cennych antocyjanów i polifenoli,
  • mają działanie przeciwzapalne,
  • są cennym źródłem witaminy C,
  • działają pozytywnie na układ krążenia,
  • poprawiają metabolizm,
  • wspierają odporność,
  • mają pozytywny wpływ na pracę wątroby, jelit i nerek.

Porzeczki, zarówno czarne, białe i czerwone, nadają się idealnie do ciast i deserów. Można zrobić z nich także przetwory, np. dżem, sok czy nalewkę.

Mam dla ciebie sprawdzony przepis na pyszne, kruche ciasto z budyniową pianką, porzeczkami i kruszonką. To prawdziwy, letni rarytas. Przygotowanie ciasta nie jest trudne, ale trzeba na nie przeznaczyć nieco czasu. Z naszymi wskazówkami, krok po kroku zrobisz je bez problemu.

Przepis na ciasto z owocami i budyniową pianką

(czas przygotowania i pieczenia: ok. 2 godziny)

Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem dla dekoracji. Życzymy smacznego!
Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem dla dekoracji. Życzymy smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 2 i pół szklanki mąki pszennej,

  • 6 żółtek,

  • 3 łyżki cukru,

  • 200 g masła,

  • 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej.

    pianka budyniowa:

  • 6 białek,

  • szczypta soli,

  • 1 szklanka cukru,

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,

  • pół szklanki oleju

  • czerwone porzeczki ok. 1 szklanka.

Jak zrobić ciasto z owocami?

  • Przesiej mąkę na stolnicę i posiekaj ją z zimnym masłem.
  • Dodaj żółtka, cukier i wanilię i zagnieć ciasto. Postaraj się zrobić to szybki, kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania.
  • Odkrój 1/3 ciasta, zawiń w folię spożywczą i schowaj do zamrażarki, by łatwiej było go później zetrzeć.
  • Resztę ciasta zawiń w folię spożywczą i schowaj na 30 minut do lodówki.
  • Przygotuj porzeczki - owoce umyj i obierz je z gałązek.
  • Następnie zrób piankę budyniową: białka ubij ze szczyptą soli, stopniowo dosypując cukier i proszek budyniowy.
  • Do ubitych białek wlej powoli olej i wymieszaj.
  • Rozwałkuj ciasto i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wylej na nie piankę budyniową i posyp porzeczkami.
  • Na wierzch zetrzyj na tarce odłożoną wcześniej do zamrażarki część ciasta.
  • Piecz ciasto w 180 stopniach przez ok. 45 minut

.

Pyszne ciasto z czerwonymi porzeczkami i budyniową pianką. Zobacz, jak je przygotować Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Porzeczki rządzą latem. Przepis na boskie ciasto z owocami i...

Dodaj firmę
Logo firmy Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Warszawa, ul. Wspólna 30
Autopromocja

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Piecz z przyjemnością!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Porzeczki rządzą latem. Przepis na boskie ciasto z owocami i budyniową pianką jak z najlepszej cukierni. Jak je zrobić krok po kroku? - Strona Kuchni

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna