Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Postanowiła przypomnieć ludziom tą starą tradycję

Dorota Biziuk [email protected]
Rozalia Bogdanowicz z Białegostoku po raz drugi została zwyciężczynią konkursu kulinarnego w  Kruszynianach. W 2011 roku wygrały przyrządzone przez nią kołduny. Tym razem pierwsze miejsce zajęły jej kartoflaniki.
Rozalia Bogdanowicz z Białegostoku po raz drugi została zwyciężczynią konkursu kulinarnego w Kruszynianach. W 2011 roku wygrały przyrządzone przez nią kołduny. Tym razem pierwsze miejsce zajęły jej kartoflaniki. D. Biziuk
Smakowite zapachy rozchodziły się po całych Kruszynianach, gdzie zorganizowano II Ogólnopolski Festiwal Kuchni Tatarskiej.

Kulinarne zawody odbyły się w ramach Tatarskiego Święta Pługa Sabantuj.- Po raz pierwszy przygotowaliśmy u nas Sabantuj w 2007 roku. Święto to ma ponad 1000-letnia historię i jest obchodzone po zakończeniu wiosennych prac polowych - powiedziała Dżenneta Bogdanowicz z gospodarstwa agroturystycznego "Tatarska Jurta" w Kruszynianach koło Krynek.

To właśnie ona postanowiła przypomnieć ludziom starą tradycję.

Liczy się dobra zabawa

- Dziś Sabantuj należy kojarzyć z rodzinnym festiwalem, łączącym w sobie święto prac polowych oraz piękne zwyczaje kulturowe, tańce, śpiewy i muzykę narodu tatarskiego - wyjaśniła mieszkanka Kruszynian.

W pierwszą niedzielę czerwca do tej przygranicznej wsi przyjechały tłumy turystów z różnych zakątków Polski. Nie brakowało również zagranicznych gości. Wszyscy liczyli na dobrą zabawę.

Uczestnicy festynu mieli okazję zobaczyć występy zespołów z Czeczenii, Rosji, Białorusi, Mongolii i Polski. Było też mnóstwo konkursów i pokazów, m.in. strzelania z łuków, szermierki oraz jazdy konnej. Spore zainteresowanie towarzyszyło warsztatom konstruowania pry-mitynej broni, kowalstwa, rękodzieła ludowego, a także kaligrafii arabskiej. W organizację imprezy włączyli się także funkcjonariusze straży granicznej, pożarnej, wojska i policji, jak również pracownicy Nadleśnictwa Krynki z Poczopka.

Tatarskie smaki

Nieprzebrane tłumy kibicowały ekipom, które zgłosiły się na II Ogólnopolski Festiwal Kuchni Tatarskiej. Zawodnicy mieli za zadanie przygotować dwa rodzaje pierożków - kołduny i kartoflaniki.

- Tradycyjne tatarskie kołduny muszą mieć mięsne nadzienie. Farsz robi się z wołowiny bądź jagnięciny - powiedziała Dżen-neta Bogdanowicz.

Z kolei kartoflaniki wypełnia się farszem przygotowanym z kartofli, jajek, cebuli i pietruszki. Ci, którzy spróbowali tych specjałów, dołączyli do grona amatorów kuchni tatarskiej.

Konkursowe potrawy oceniło 5-osobowe jury w składzie: Jan Zwoliński z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Halina Szahidewicz - była przewodnicząca Muzułmańskiej Gminy Wyznaniowej w Białymstoku, Lucyna Dyrdał - znawca kuchni regionalnej, Jarosław Dzienis - kucharz i nauczyciel ze Szkoły Gastronomicznej w Białymstoku oraz Marek Tobiasz z Polskiej Organizacji Turystycznej.

Zdaniem jurorów, najlepsze kartoflaniki przygotowali Rozalia i Aleksander Bogdanowiczo-wie. Drugie miejsce zajęła Tatiana Michajłow, zaś trzecie - Alicja Jakubowska.

Najlepsze kołduny przygotowała natomiast Alicja Jakubowska. Drudzy byli państwo Bogdanowiczowie, a trzecia - pani Michajłow. Wszyscy laureaci są mieszkańcami Białegostoku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna