Spis treści
Rabarbar - sprawdzony przepis
Sezon na rabarbar trwa całą wiosnę i lato. To zdrowe i charakterystyczne w smaku warzywo idealnie nadaje się do przygotowania zarówno słonych, jak i słodkich potraw. Mam dla Ciebie sprawdzony przepis na ciasto z rabarbarem. Jest ono nie tylko pyszne, ale i bardzo proste i szybkie do zrobienia. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować, przelać do blaszki i posypać kawałkami rabarbaru. Proponuję doprawić ciasto wanilią, ale równie dobrze będzie smakować z odrobiną cynamonu. Po upieczeniu wystarczy je oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz w galerii, jak przygotować błyskawiczne i pyszne ciasto z rabarbarem.
Przepis na szybkie ciasto z rabarbarem
czas przygotowania: ok. 15 minut + pieczenie: 40 minut
porcja: na blaszkę 23x35 cm
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier waniliowy (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 5 jajek,
- 250 g masła lub margaryny,
- 3 lub 4 łodygi rabarbaru,
- opcjonalnie: cukier puder do dekoracji.
Zobacz także: czym zastąpić proszek do pieczenia.
Jak zrobić ciasto z rabarbarem?
- Umyj rabarbar, osusz, jeśli ma włóknistą skórkę to ją obierz. Młode łodygi rabarbaru nie wymagają obierania.
- Pokrój rabarbar na ok. 1 cm kawałki.
- Rozpuść masło.
- Wymieszaj w misce sypkie składniki: mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia.
- Jajka utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą i jasną masę.
- Nie wyłączając miksera, dodaj masło i sypkie składniki.
- Przełóż ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ciasta poukładaj kawałki rabarbaru.
- Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.
- Przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
Rabarbar i jego właściwości
Rabarbar cieszy się w Polsce dużą popularnością. Dawniej roślina ta sadzona była chętnie w przydomowych ogródkach, dziś najczęściej możemy kupić go w sklepie.
Sezon na rabarbar trwa całą wiosnę i lato. Najlepiej smakuje, gdy jego łodygi są jeszcze młode i mają cienką skórkę, która nie wymaga obierania.
Jedną z największych zalet rabarbaru jest to, że dostarcza nam bardzo dużo ważnych dla zdrowia antyoksydantów. Jest także źródłem sporej ilości błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. Swój kwaskowaty smak rabarbar zawdzięcza obecności kwasu cytrynowego, kwasu jabłkowego i olejków eterycznych.
Zobacz także: Muffiny z rabarbarem na deser. Sprawdzony przepis na domowe babeczki. Wypróbuj wypiek idealny na piknik
Rabarbar zawiera składniki mineralne oraz witaminy, m.in.:
- duże ilości witaminy A,
- magnez,
- potas,
- żelazo,
- witaminy C, E, K, B1, B2, B6,
- kwas foliowy,
- niewielką ilość jodu.
Rabarbar ma mało kalorii - w 100 g produktu jest około 15 kcal. Ma działanie przeczyszczające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu.
Kto nie może jeść rabarbaru?
Mimo wielu zalet i zdrowotnych właściwości spożycie dużej ilości rabarbaru może być dla niektórych osób szkodliwe, ze względu na dużą ilość kwasu szczawiowego w rabarbarze (w 100 g produktu znajduje się około 570-1900 mg szczawianów), który powoduje powstawanie kamieni nerkowych, zwiększa ryzyko niewydolności nerek, prowadzi do odwapnienia kości, zapalenia stawów, a nawet zaburzenia pracy serca.
Ze względu na dużą zawartość szczawianów rabarbaru powinny unikać osoby:
- z kamicą szczawianową,
- dną (skazą) moczanową,
- osteoporozą,
- dzieci i kobiety w ciąży,
- kobiety karmiące piersią.
Przepis na obłędne ciasto z rabarbarem. Robi się je ekspreso...
Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Bajeczne ciasto bez pieczenia. Najlepsze na lato. Pięknie wygląda i świetnie smakuje
- Najlepsze ciasta na herbatnikach. Sprawdzą się idealnie na piknik i grilla
- Wilgotna drożdżówka z rabarbarem na podwieczorek. Poznaj przepis na puszysty wypiek
- Orzeźwiający kompot z rabarbaru do obiadu. Wypróbuj łatwy przepis na napój
Piecz z przyjemnością!
żródło: dietetycy.org.pl
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?