W skrócie
Dziś mam dla ciebie przepis na bardzo nietypowe, ale smaczne danie, jakim są żeberka w coli. Jedną z pierwszych znanych osób ze świata kulinariów, która zaproponowała przepis na mięso w coli była wiele lat temu Nigella Lawson. Dziś to już kultowy przepis na szynkę pieczoną w coli. Sama Nigella nazwała ten przepis „śmieciowym” i przyznała, że jego największymi fanami są jej dzieci. Oczywiście żeberka duszone w coli, tak jak inne mięso zaprawione słynnym napojem, smakują świetnie. Kontrowersje budzi sama cola, która jak wiemy nie jest najzdrowsza, głównie ze względu na dużą zawartość cukru. Z drugiej strony cukier jest obecny w wielu innych produktach, które jemy codziennie, a często także po prostu dosładzamy wiele potraw. Należy pamiętać, by ograniczać całkowitą ilość spożywanego cukru w diecie, jednak zrobione raz na jakiś czas żeberka w coli na pewno nam nie zaszkodzą. Możemy także użyć domowej coli, która jest zdrowszą wersją znanego napoju.
Polecam także: Najlepszy przepis na żeberka w miodzie
W przepisach na żeberka, które można znaleźć w internecie, jako jedyne „przyprawy” dodaje się colę i keczup. Proponuję jednak podkręcić marynatę dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych, które doskonale podkreślają korzenny aromat coli. Tak właśnie robiła Nigella, przygotowując szynkę pieczoną w coli. Żeberka należy najpierw obsmażyć, aby nabrały chrupkości z wierzchu, a w środku pozostały soczyste. Takie żeberka możesz podać z ryżem lub frytkami oraz wyrazistą sałatką lub surówką. Polecam ci np. wypróbować mój przepis na ogórki z chili.
Żeberka w coli – przepis na łatwy, pożywny obiad
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 1 kg żeberek,
- 1 l coli,
- pół szklanki keczupu,
- 4 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- sól, pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Jak zrobić żeberka w coli?
- Najpierw pokroiłam żeberka na mniejsze kawałki, tak, aby w każdym kawałku znalazła się jedna kostka.
- Na patelni rozgrzałam olej i partiami obsmażyłam wszystkie żeberka. Nie smażyłam zbyt długo, tylko do momentu, aż się zrumieniły z wierzchu.
- Obsmażone żeberka umieściłam w dużym garnku z grubym dnem.
- Żeberka zalałam colą tak, aby przykryła mięso.
- Dodałam keczup i wymieszałam całość.
- Żeberka dusiłam na małym ogniu przez 40 minut.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!
Festiwal Dobrego Smaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?