MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pyszna surówka z pora i marchewki. Wyjątkowego smaku dodaje wyrazisty sos i soczyste jabłko. Prosty przepis na warzywa do obiadu

Surówka z pora i marchewki z sosem winegret jest pyszna i zdrowa. Sprawdź, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Surówka z pora i marchewki z sosem winegret jest pyszna i zdrowa. Sprawdź, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Surówka z pora i marchewki z dodatkiem soczystego jabłka i wyrazistego sosu winegret smakuje wyśmienicie. To zdrowy i pyszny dodatek do obiadu. Możesz jeść ją także na przekąskę. Zrobisz ją niemal błyskawicznie i bez trudu. Przekonaj się, jaka jest smaczna i wypróbuj przepis na najlepszą surówkę z marchewki.

W skrócie

Mam dla ciebie przepis na szybką do przygotowania surówkę z pora i marchewki. Zrobisz ją w około 15 minut. Bardzo ważnym elementem surówki jest dressing, czyli sos. Proponuję przygotować wyśmienity sos winegret na bazie oliwy z oliwek lub oleju roślinnego oraz musztardy. Odrobinę słodyczy dodaje soczyste jabłko. Taka surówka sprawdzi się na przekąskę oraz jako dodatek np. do sznycli z indyka czy kotletów po zbójnicku.

Przepis na surówkę z pora i marchewki

Czas przygotowania: ok. 15 minut.
Liczba porcji dla 2 osób.
Poziom trudności: łatwy.
.

Składniki:

  • 2 małe marchewki,
  • 1 duży lub 2 mniejsze pory,
  • 1 jabłko,
  • sok z połowy cytryny,
  • 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie garść pestek z dyni lub orzechów włoskich.

Jak zrobić surówkę z pora i marchewki z sosem winegret?

Sposób przygotowania:

  1. Umyj pora, odkrój ciemnozieloną część i korzonek. Zdejmij także pierwszą warstwę, gdyż zazwyczaj jest twarda.
  2. Pokrój pora i przełóż do garnka. Zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 3 minuty.
  3. Umyj i obierz marchewkę i jabłko. Zetrzyj je na tarce.
  4. Przygotuj sos winegret: wyciśnij sok z cytryny do mieszczki, dodaj oliwę, musztardę, miód i po szczypcie soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym sosem winegret polej jabłko i marchewkę.
  5. Odcedź pora i poczekaj chwilę, by nie był za gorący.
  6. Dodaj pora do surówki i dokładnie wymieszaj. Gotowe.

Surówkę możesz wzbogacić posiekanymi orzechami włoskimi lub podprażonymi pestkami z dyni. Można ją jeść jako przekąskę lub podawać do obiadu. Smacznego!

Surówka z pora i marchewki z sosem winegret jest pyszna i zdrowa. Sprawdź, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Pyszna surówka z pora i marchewki. Wyjątkowego smaku dodaje ...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna