Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Salud Tapas Bar to nowe miejsce na kulinarnej mapie Białegostoku. Goście przeniosą się tu do słonecznej Hiszpanii

Magda Ciasnowska
Magda Ciasnowska
W menu restauracji znalazły się produkty i dania, bez których trudno byłoby wyobrazić sobie wywodzącą się z Półwyspu Iberyjesgo kuchnię. Zjemy tu gazpacho - tradycyjny andaluzyjski chłodnik, tortille z ziemniakami, empanadas - hiszpańskie pierogi czy kanapkę bocadillo. Nie mogło tu też zabraknąć paelli (konieczne wcześniejsze zamówienie). Miłośnicy słodkości znajdą w Salud Tapas Bar churros - słynne smażone paluchy z parzonego ciasta.
W menu restauracji znalazły się produkty i dania, bez których trudno byłoby wyobrazić sobie wywodzącą się z Półwyspu Iberyjesgo kuchnię. Zjemy tu gazpacho - tradycyjny andaluzyjski chłodnik, tortille z ziemniakami, empanadas - hiszpańskie pierogi czy kanapkę bocadillo. Nie mogło tu też zabraknąć paelli (konieczne wcześniejsze zamówienie). Miłośnicy słodkości znajdą w Salud Tapas Bar churros - słynne smażone paluchy z parzonego ciasta. Magda Ciasnowska
Od czwartku (15. czerwca) białostoczanie mogą odwiedzać Salud Tapas Bar. W menu restauracji znalazły się produkty i dania, bez których trudno byłoby wyobrazić sobie hiszpańską kuchnię.

Deski surfingowe, hiszpańskie flagi i wielka mapa kraju - to pierwsze, co rzuca się w oczy po wejściu do lokalu przy ul. Czarnej. Do tego mamy jeszcze hiszpańską muzykę i przede wszystkim - Hiszpanię na talerzu.

- Zależało nam na tym, by wszystko tworzyło spójną całość, która pozwoli naszym gościom na chwilę przenieść się do pełnej słońca Hiszpanii - przyznaje Arkadiusz Marszałek, szef kuchni w Salud Tapas Bar.

To on jest twórcą konceptu nowopowstałej białostockiej restauracji.

- W Białymstoku jest mnóstwo włoskich lokali. Natomiast kuchni hiszpańskiej, właściwie u nas nie ma - mówi kucharz. - Ten kraj jest piękny i marzę, by kiedyś tam zamieszkać. Ale póki co, chciałem mieć i dać białostoczanom trochę tej Hiszpanii tutaj, na miejscu.

W menu restauracji znalazły się produkty i dania, bez których trudno byłoby wyobrazić sobie wywodzącą się z Półwyspu Iberyjesgo kuchnię. Zjemy tu gazpacho - tradycyjny andaluzyjski chłodnik, tortille z ziemniakami, empanadas - hiszpańskie pierogi czy kanapkę bocadillo. Nie mogło tu też zabraknąć paelli (konieczne wcześniejsze zamówienie). Miłośnicy słodkości znajdą w Salud Tapas Bar churros - słynne smażone paluchy z parzonego ciasta.

Do tego wszystkiego, są też oczywiście tapasy, czyli niewielkie przekąski. Znajdziemy wśród nich m.in. ziemniaki, papryczki, oliwki, chorizo, krewetki, mule, hiszpańskie wędliny czy sery.

- Można przyjść dużą grupą, zamówić kilkanaście tapasów i się nimi dzielić. Tak, by każdy mógł wszystkiego spróbować - mówi Arkadiusz Marszałek.

Na gości czeka także karta sezonowa. W niej pojawiać się będą dania kuchni europejskiej. Obecnie można spróbować m.in. policzków wołowych, królika, sandacza, bobu, szparagów czy chłodnika.

- W naszej ofercie znajdują się również trunki. Mamy pięć rodzajów hiszpańskiego piwa, autorskie drinki i oczywiście wino - wymienia szef kuchni.

Goście mogą liczyć również na lunche. W Salud Tapas Bar serwowane są od godz. 11 do 17.

Zjeść można zarówno w środku lokalu, jak i w jego ogródku. W sumie Salud Tapas Bar pomieści około 50 gości.

Mieszcząca się przy ul. Czarnej 2 w Białymstoku restauracja będzie otwarta w godzinach: poniedziałek-czwartek: 11-21, piątek: 11-22, sobota: 12-22, niedziela: 12-21.

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Salud Tapas Bar to nowe miejsce na kulinarnej mapie Białegostoku. Goście przeniosą się tu do słonecznej Hiszpanii - Kurier Poranny

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna