Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Soczewiaki to niezłe przysmaki

(ika)
Soczewiaki można piec lub smażyć.
Soczewiaki można piec lub smażyć. www.morena.stronki.pl
Najlepiej smakują w Sejnach.

Soczewiaki to przysmak... Rosjan, gdy jeszcze mieszkali na Suwalszczyźnie. Potrawa pracochłonna, z ziemniaków i mąki pszennej, którą nadziewa się rozdrobnionym farszem z soczewicy. Tak przygotowane układa się na blasze i zapieka, a przed podaniem polewa skwareczkami z cebulą. Na Litwie potrawa ta znana jest pod nazwą kakory.

Z biegiem czasu uproszczono też produkcję, a pieczenie można zastąpić smażeniem, tłuczenie ziemniaków natomiast kilkakrotnym zmieleniem w maszynce. Soczewiaki mogą być daniem głównym, albo przekąską w ciągu dnia. Je się na gorąco, od razu po upieczeniu, albo odgrzane na patelni. Mogą być traktowane jak paszteciki i podawane z barszczem czerwonym.

Prawdziwe, robione tradycyjną metodą soczewiaki do dziś skosztować można jednak na ziemi sejneńskiej.

Przepis:

Składniki na farsz:

1,5 szkl soczewicy
4 średnie cebule
1 średnia marchew
przyprawy - sól, pieprz, pieprz ziołowy, jarzynka, ew. ulubione zioła (np. tymianek, cząber, majeranek)

Składniki na ciasto:
6-7 ziemniaków
2 kubki mąki
2 jajka
3 dag drożdży
jogurt
olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:
Na farsz: soczewicę wypłukać i namoczyć na godzinę. Przygotować warzywa, cebulę pokroić w drobną kostkę, marchew zetrzeć na grubej tarce.
Cebulę zrumienić na oleju, dodać marchew, jeszcze chwilę smażyć, dodać odcedzoną soczewicę, podrumienić, posypać przyprawami, podlać szklanką wody, przykryć. Dusić na małym ogniu, aż soczewica wchłonie wodę. Jeżeli jeszcze jest twardawa, dolać 1/2 szklanki wody i dusić dalej i tak, aż do skutku.
Kiedy farsz jest już gotowy, zdjąć pokrywkę i odparować, uważając żeby nie przypalić.
Farsz przestudzić, rozdrobnić widelcem i nadziewać nim pierożki-soczewiaki.

Na ciasto: ziemniaki ugotować w całości (razem ze skórką), po ugotowaniu obrać i podusić (rozgnieść na miazgę).
Drożdże rozczynić z jogurtem, 2 łyżeczkami mąki i odrobiną cukru. Gdy zaczną "chodzić", dodać je do ziemniaków, dodać też resztę mąki i jajka. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podrośnie, podzielić na 4-5 części i każdą z nich rozwałkować, podzielić na kwadraty (6x6 cm), nakładać farsz i zlepiać w trójkątne pierożki. Pierożki odkładać na posypaną mąką ściereczkę i przykryć drugą ściereczką.

Kiedy trochę "urosną", smażyć na gorącym oleju na rumiano.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna