Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sposoby na karpia: śląski, góralski, z Wrocława oraz uniwersalny

Redakcja
Sposoby na karpia: śląski, góralski, z Wrocława oraz uniwersalny Alternatywą dla smażonego karpia może być pieczony z serowo-pieczarkowym farszem
Sposoby na karpia: śląski, góralski, z Wrocława oraz uniwersalny Alternatywą dla smażonego karpia może być pieczony z serowo-pieczarkowym farszem MSM
Wokół świąt. Nie wyobrażamy sobie wigilijnego stołu bez karpia w roli głównej. Zobaczmy jak przygotowuje się go w różnych regionach Polski. W większości domów w Polsce karp jest zazwyczaj podawany tradycyjnie, w formie smażonych na złoto dzwonków. Choć mieszkańcy poszczególnych regionów Polski mają swoje tradycje zwiazane z przygotowaniem wigilijnego karpia.

W region Górnego Śląska karp przywędrował dopiero w okresie międzywojennym. Najczęściej podaje się go najpierw wysmażonego, a później podgotowanego w sosie z warzyw i…piernika.

 

Ale wszystko po kolei. Aby dobrze przygotować „ślunskiego kapra” – bo tak w gwarze można by nazwać tę rybę, potrzebny jest pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por) dużo cebuli, cytryna oraz piernik lub razowe pieczywo. Obowiązkowym będzie także zaopatrzenie się w piwo – może być zarówno jasne, jak i ciemne oraz rodzynki lub migdały. Nie zapominajmy także o naszym bohaterze, który to podawany jest w formie dzwonków. Całość pracy można zamknąć w trzech etapach: warzywa z piwem (i wodą) zagotować, zagęścić piernikiem oraz słodkościami i zblendować robiąc aksamitny, gęsty sos z nutką słodyczy. Rybę obsmażyć (może być także panierowana lub duszona w cebuli) i doprawić. Na końcu połączyć z sosem i dusić, aż do wydobycia się prawdziwie śląskiego aromatu.

Karp góralski

Nieco inne spojrzenie na świątecznego karpia mają mieszkańcy polskich gór, którzy choć cenią smak smażonej ryby, czasami skuszą się na podanie jej w bardziej wykwintny sposób. Tutaj gośćmi głównymi (oprócz karpia) będą kiszona kapusta i grzyby. Karp  bedzie faszerowany pysznym nadzieniem, którego smak podkreśli dodany do potrawy kminek. A więc...kapustę wraz z grzybami podsmażamy na maśle z dodatkiem cebuli, a następnie nadziewamy nim lekko doprawioną rybę. Wstawiamy do natłuszczonej brytfanki, pieczemy i… góralski karp gotowy. Aby ryba nie była zbyt sucha, można co jakiś czas polewać ją sosem, który pod wpływem ciepła wytworzy się sam i otuli karpia.

Karp z Wrocławia

Jeśli chodzi o karpia, Dolny Śląsk ma się tu czym pochwalić. Milicz to jedno z bardziej znanych i polecanych miejsc, w których prowadzona jest hodowla tych ryb. Zdrowe i świeże karpie najczęściej właśnie stąd trafiają na wigilijne stoły m.in. mieszkańców Wrocławia.

Dolny Śląsk proponuje bardziej zdrową alternatywę: nie smażyć, nie piec, ale gotować. 

 

Nic prostszego, a jednak zachwyca podniebienia. Podzielmy więc karpia na dzwonki, posólmy i skropmy sokiem z cytryny. Do wcześniej przygotowanego bulionu dodajmy ciemne piwo, piernik, cebulę i przyprawy. Podgotujmy i odcedźmy. Na sam koniec wrzućmy rybę i poczekajmy aż zmięknie.

Nie bój się eksperymentów

Karpia można przygotować na mnóstwo różnych sposobów, z czego każdy z pewnością okaże się pyszny i w inny sposób podkreśli smak oraz aromat samej ryby. Podczas kulinarnych zmagań można sięgać do tradycji, ale warto też eksperymentować. – Najpopularniejsza forma jego podania to oczywiście karp panierowany, znany i lubiany w całym kraju. Pamiętajmy, że mimo dobrego smaku, podczas procesu smażenia ryba traci cenne wartości odżywcze – radzi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej – Chcąc urozmaicić dotychczasowy sposób jej przyrządzania, warto podać karpia zapieczonego np. z serem żółtym i pieczarkami. Wybierzmy także taki rodzaj sera, który charakteryzuje się wysoką topliwością oraz podczas obróbki termicznej nie straci swojego smaku – dodaje Ewa Polińska.  

Przepis

 Świąteczny karp z serowo – pieczarkowym farszem

Składniki:

  •  świeży karp, ok. 1,2 kg
  •  500 g świeżych pieczarek
  •  1 cebula
  •  1 średni pęczek natki pietruszki
  •  150 g sera (w przepisie polecany Gouda MSM Mońki w plastrach)
  •  3 ząbki czosnku
  •   2 łyżki oleju

Wykonanie:

Pieczarki pokroić w cząstki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju. Odstawić do wystygnięcia, a karpia doprawić solą i pieprzem. Do wystudzonych pieczarek dodać pokrojoną natkę, 80 gramów pokrojonego sera, oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać i nafaszerować karpia, następnie natłuścić rybę odrobiną oleju. Piec w temperaturze 180°C przez godzinę. Piętnaście minut przed końcem pieczenia, na karpia położyć pozostałe plasterki sera.

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna