MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sprawdzony przepis na kruche ciasto. Idealne za każdym razem. Najlepsze kruche ciasto na szarlotkę, mazurki czy ciasteczka

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Jak zrobić idealne kruche ciasto? Zobacz sprawdzone wskazówki i triki, dzięki którym twój wypiek będzie przepyszny. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Jak zrobić idealne kruche ciasto? Zobacz sprawdzone wskazówki i triki, dzięki którym twój wypiek będzie przepyszny. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Kruche ciasto to wyjątkowo pyszny wypiek, który potrafi jednak przysporzyć nieco trudności, np. nie da się go zagnieść, rozpada się, a po pieczeniu jest twarde i zakalcowate. Jest na to dobry sposób! Podpowiadam krok po kroku, jak zrobić kruche ciasto, by za każdym razem wyszło idealne. Możesz je wykorzystać do przygotowania szarlotki, mazurków, ciast z kremem czy maślanych ciasteczek. Zobacz wskazówki i wypróbuj przepis na kruche ciasto.

W skrócie:

Mam dla Ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na kruche ciasto. By wyszło idealne, podpowiadam kilka wskazówek dotyczących m.in. proporcji użytych składników. Ciasto z tego przepisu jest maślane, pachnące i rewelacyjnie kruche. Stanowi znakomitą bazę do wielu wyśmienitych wypieków. Możesz przygotować je w kilka minut, a także zamrozić i wyciągnąć kiedy tylko najdzie cię ochota na pyszny wypiek.

Zobacz w galerii, jak przygotować idealne kruche ciasto.

Przepis na kruche ciasto

czas przygotowania: 10 minut + pieczenie
porcja na: dużą blaszkę np. 25 x 30 cm
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 5 żółtek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka zimnej wody,
  • opcjonalnie 1 łyżeczka esencji waniliowej lub skórka otarta z cytryny.

Jak zrobić ciasto kruche krok po kroku?

  1. Na stolnicę lub dużą deskę przesiej mąkę.
  2. Dodaj zimne masło i posiekaj razem z mąką za pomocą noża lub specjalnej siekaczki do kruchego ciasta.
  3. Dodaj żółtka, cukier, proszek do pieczenia i zimną wodę. Możesz doprawić ciasto także wanilią lub skórką otartą z cytryny.
  4. Posiekaj wszystko nożem. To ważna czynność. Im dokładniej posiekasz masło z pozostałymi składnikami, tym szybciej zagnieciesz całość, a tym samym ciasto będzie idealnie kruche.
  5. Zagnieć ciasto w zwartą kulę. Staraj się to zrobić szybko, kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania, ponieważ od ciepła rąk rozpuszcza się masło i ma to wpływ na strukturę wypieku.
  6. Jeśli masz wrażenie, że ciasto jest za suche i trudno je zbić w kulkę (może tak być, wszystko zależy od tego, jak bardzo sucha była mąka), to dodaj jeszcze łyżkę zimnej wody.
  7. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na minimum pół godziny.
  8. Po tym czasie możesz rozwałkować ciasto na pożądany kształt i przełożyć do blaszki. Nakłuj je widelcem w kilku miejscach.
  9. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach.

Jak piec kruche ciasto?

Kruche ciasto zawsze przed pieczeniem powinno być dobrze schłodzone. Po rozwałkowaniu i przełożeniu do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia pamiętaj o ważnym triku - nakłuj je widelcem. Dzięki zrobieniu małych otworów w kilku miejscach, podczas pieczenia ciasto będzie równo rosło.

Temperatura pieczenia kruchego ciasta zależy od grubości i ilości nadzienia np. owoców. Płaski blat kruchego ciasta np. na tarte, czy mazurki piecze się najczęściej ok. 25 minut w 180 stopniach. Ważne, by piekarnik był mocno nagrzany.

Optymalne temperatury do pieczenia kruchego ciasta to od 180 do 200 stopni.

Dobra rada: Jeśli chcesz, by twoje kruche ciasto na tarte czy mazurka było idealnie płaskie, to przed pieczeniem przykryj je papierem do pieczenia i obciąż np. suchą fasolą lub specjalnymi kamykami spożywczymi do pieczenia ciast.

Zobacz także: Te mazurki wielkanocne to prawdziwe delicje. Oto 6 najlepszych przepisów na mazurki, które będą hitem na świątecznym stole

Jakie są proporcje składników ciasta kruchego?

Przygotowanie idealnego kruchego ciasta w dużym stopniu zależy od proporcji użytych składników. Jedna z podstawowych zasad to 3:2:1. Oznacza ona:

  • 3 części mąki,
  • 2 części tłuszczu,
  • 1 część cukru.

Takie proporcje gwarantują nam, że nasz wypiek będzie idealnie kruchy. Można je nieco urozmaicać np. dodając mniej mąki, a więcej masła, nasze ciasto będzie bardziej miękkie. Często dodaje się także odrobinę śmietany.

Do kruchego ciasta najlepiej sprawdzi się mąką krupczatka, o konsystencji kaszki. Możesz użyć także mąki pszennej o niskiej zawartości glutenu. Do ciasta najlepiej wybrać masło, ale równie dobrze możesz zastąpić jego część odrobiną smalcu. Wybierając cukier,warto sięgnąć po cukier puder lub drobny cukier do wypieków.

Ile dodać jajek do kruchego ciasta?

Tradycyjne kruche ciasto robi się z dodatkiem samych żółtek, białko sprawia, że ciasto po upieczeniu będzie bardziej twarde. Możesz wykorzystać zarówno żółtka surowe, jak i gotowane. Ich ilość można jednak dobrać dowolnie. Do proporcji 3:2:1: używam zazwyczaj 5 żółtek.

W kruchym cieście możesz także całkowicie pominąć jajka i zamiast nich dodać:

  • łyżkę kwaśnej śmietany 18%,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżki zimnej wody.

Kruche ciasto wegańskie - prosty przepis

Pyszne kruche ciasto można przygotować także w wersji wegańskiej. Jest to prostsze, niż się wydaje! Wystarczy zastąpić w przepisie masło olejem kokosowym lub wegańską margaryną, a jajka całkowicie pominąć.

By łatwiej było zagnieść ciasto, warto dodać do niego odrobinę zimnej wody lub mleka sojowego. Następnie wystarczy schłodzić i upiec ciasto, tak samo, jak w przypadku kruchego ciasta z masłem.

Czytaj także: Jak zrobić idealną bezę? 10 podpowiedzi na bezbłędną bezę za każdym razem. Z tymi wskazówkami przygotujesz wyśmienity deser

Przepisy z kruchego ciasta

Pyszne kruche ciasto to podstawa dla wielu wypieków. Możesz skorzystać z naszych przepisów i przygotować sobie np.

Jak zrobić idealne kruche ciasto? Zobacz sprawdzone wskazówki i triki, dzięki którym twój wypiek będzie przepyszny. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Sprawdzony przepis na kruche ciasto. Idealne za każdym razem...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sprawdzony przepis na kruche ciasto. Idealne za każdym razem. Najlepsze kruche ciasto na szarlotkę, mazurki czy ciasteczka - Strona Kuchni

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna