Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Białymstoku realizując powyższy temat przeprowadził 14 kontroli w placówkach zlokalizowanych na terenie Białegostoku i Suwałk. Celem kontroli była ocena jakości handlowej mięsa i przetworów mięsnych.
Urzędnicy skontrolowali 2 hurtownie prowadzące obrót mięsem i przetworami mięsnymi, 4 sklepy sieci handlowych,1 magazyn centralny oraz7 innych placówek detalicznych.
Oceną objęto łącznie 158 partii mięsa i przetworów mięsnych. Zakwestionowano 22 partie mięsa i przetworów mięsnych, co stanowi 13,9 % badanego mięsa.. W wyniku przeprowadzonych kontroli nieprawidłowości stwierdzono w 12 placówkach, co stanowi 86 % objętych kontrolą.
Dotyczyły one niewłaściwej jakości przetworów mięsnych - w 6 placówkach (7 partii przetworów), niewłaściwego oznakowania mięsa i przetworów mięsnych - w 7 placówkach (14 partii produktów), oferowania do sprzedaży towarów przeterminowanych - w 1 placówce, obniżonej masy netto w stosunku do deklaracji producenta - w 1 placówce, nieprzestrzegania przepisów o cenach - w 1 placówce, zawyżenia należności na niekorzyść klienta - w 1 placówce, posługiwania się przyrządami pomiarowymi z nieaktualną cechą legalizacji - w 1 placówce,
Stwierdzone w czasie kontroli nieprawidłowości były podstawą do skierowania 11 wystąpień pokontrolnych do producentów przetworów mięsnych o niewłaściwej jakości i z niewłaściwym oznakowaniem, skierowania 10 informacji do właściwych miejscowo Wojewódzkich Inspektoratów Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych oraz nałożenia 3 mandatów karnych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?