MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem

Martyna Jaros
By zachować w pokarmach możliwie jak najwięcej substancji odżywczych dla organizmu, trzeba postępować z żywnością w odpowiedni sposób.
By zachować w pokarmach możliwie jak najwięcej substancji odżywczych dla organizmu, trzeba postępować z żywnością w odpowiedni sposób. Dusanpetković/gettyimages
Zdrowy sposób odżywiania się to nie tylko wybór mało przetworzonej żywności, jedzenie posiłków w regularnych odstępach czasu, a także unikanie cukru, soli i niezdrowych tłuszczów zwierzęcych. Aby spożywane posiłki stanowiły źródło cennych składników odżywczych, należy je przygotowywać w odpowiedni sposób. Tymczasem wiele osób nadal popełnia proste błędy, których konsekwencją są większe straty cennych dla zachowania zdrowia witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Sprawdź, czy też je popełniasz!

Jakie czynniki mają wpływ na straty składników odżywczych?

Pokarmy, jakie spożywamy każdego dnia, są dla organizmu źródłem białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, soli mineralnych, a także antyoksydantów i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli składników odżywczych. Ich odpowiednia ilość dostarczana do organizmu pozwala zachować zdrowie, a także dobrą kondycję do późnych lat starości. Dzięki odżywczej diecie mamy piękne lśniące włosy, twarde paznokcie, promienną cerę oraz dobre samopoczucie.

Wydawać by się mogło, że wystarczy tylko jeść różnorodnie, wybierać mało przetworzone produkty i przygotowywać z nich smaczne posiłki, aby zapewnić organizmowi niezbędne substancje odżywcze.

To po części prawda, lecz należy mieć także świadomość, że składniki pokarmowe to bardzo szeroka grupa substancji, które są mniej lub bardziej wrażliwe na działanie różnych czynników, takich jak temperatura, światło czy dostęp do tlenu. Ponadto ogromny wpływ na ich zachowanie w żywności mają wszelkie procesy, którym poddajemy produkty spożywcze, zanim trafią na nasz talerz.

Strat cennych witamin, antyoksydantów, a w mniejszym stopniu również składników mineralnych, niestety nie da się uniknąć. Przyczyniają się do nich m.in.:

  • sposób obierania warzyw i owoców,
  • krojenie i rozdrabnianie,
  • czas, jaki mija od wykonania ww. czynności do ich spożycia lub poddania obróbce kulinarnej,
  • wystawienie na działanie światła i tlenu zawartego w powietrzu,
  • ilość wody użytej do mycia i gotowania,
  • temperatura stosowana do obróbki kulinarnej,
  • czas gotowania, smażenia lub pieczenia,
  • sposób przechowywania artykułów żywnościowych i gotowych potraw.

Sprawdź, czy popełniasz błędy, które powodują większe straty składników odżywczych

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zakaz smartfonów w szkołach? 67% Polaków mówi "tak"!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna