W skrócie
Jeżeli lubisz wyjątkowe desery i marzysz o gofrach smakujących jak nad morzem, to domowe gofry bananowe mogą być strzałem w dziesiątkę. Co więcej, chrupiące gofry bananowe powstają dzięki użyciu wysokiej jakości sprzętu o optymalnej mocy 1200-1400 watów. W tym przepisie można pominąć dodatek cukru trzcinowego na rzecz dojrzałych bananów. Wybór produktu należy do ciebie. Robię je na bazie proszku do pieczenia, aby podać rodzinie szybkie gofry bananowe. Jednak jeśli masz więcej czasu, możesz wypróbować przepis na gofry drożdżowe. W każdej z tych opcji świetnie smakują podane z sezonowymi owocami.
Gofry bananowe – prosty przepis na deser
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: około 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
2 dojrzałe banany,
2 jajka,
195 g mąki pszennej,
5 g proszku do pieczenia,
3 g sody oczyszczonej,
szczypta soli,
1 szklanka mleka,
1/4 szklanki roztopionego masła lub oleju kokosowego,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Jak zrobić gofry bananowe?
Sposób przygotowania:
Na początku obierz banany i rozgnieć je w dużej misce przy pomocy widelca, aż będą miały gładką konsystencję.
Do bananów dodaj rozmieszane jajka i dokładnie połącz.
Dolej mleko, roztopione masło oraz ekstrakt waniliowy. Mieszaj, aż składniki się połączą.
W drugiej misce połącz przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
Dodaj suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita.
Unikaj gwałtownych ruchów, aby gofry były puszyste.
W czasie przygotowywania ciasta na gofry bananowe włącz gofrownicę i ustaw na najwyższą moc.
Możesz dodatkowo posmarować urządzenie roztopionym masłem.
Nakładaj porcję ciasta na rozgrzaną gofrownicę, używając około pół chochelki lub szklanki ciasta na jeden gofr (w zależności od wielkości gofrownicy).
Piecz gofry przez około 4 minuty, aż gofry bananowe będą złociste i chrupiące.
Upieczone gofry bananowe wykładaj na metalową kratkę, aby odparowały.
Sposób podania gofrów bananowych
Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem, udekorować polewą czekoladową, posmarować masłem orzechowym lub ułożyć na wierzchu sezonowe owoce. Wypróbuj także wersję z gęstym jogurtem naturalnym i orzechami.
Jak zrobić puszyste gofry bananowe?
Poza wykorzystaniem proszku do pieczenia i sody oczyszczonej polecam do gofrów bananowych dodać ubitą pianę z jajek. Zachęcam także do użycia maślanki zamiast mleka, nada to deserowi wyjątkowej lekkości.
Przechowywanie gofrów z bananami
Gofry bananowe dla dzieci są najsmaczniejsze zaraz po przygotowaniu. Jednak jeśli zrobisz ich zbyt dużo, to możesz trzymać je w lodówce przez maksymalnie 3 dni. Najlepiej w pojemnikach przeznaczonych do przechowywania żywności. Nadmiar gofrów możesz także zamrozić i zjeść w ciągu miesiąca od zrobienia. Świetnie smakują odgrzane w gofrownicy, tosterze lub na patelni.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?