Spis treści
Sprawdzony przepis na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem to propozycja zarówno dla wielbicieli potraw mięsnych, jak i osób, którym zależy na domowym i smacznym obiedzie. Można do niej wykorzystać warzywa, które zalegają nam w lodówce czy też takie, które zazwyczaj mamy w kuchennej szafce, na przykład kukurydzę, groszek w puszce czy też cebulę. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Ja podaję wersję, sprawdzoną przeze mnie, którą z czystym sumieniem polecam. Do zapiekanki wybrałam boczek wędzony ze względu na jego aromat. Po wykrojeniu części, za którymi nie przepadam i usmażeniu, nie pozostało go dużo, ale jest wyraźnie wyczuwalny w daniu. Oczywiście ilość boczku również można zwiększyć lub zmniejszyć według preferencji.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem
Czas przygotowania: ok. 30 minut + pieczenie ok. 1 godziny 15 minut
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: średni
Składniki:
- 30 dag boczku,
- ok. 12 ziemniaków,
- 2 cebule,
- 2 papryki czerwone,
- 16 pieczarek,
- 2 jajka (opcjonalnie),
- łyżka tłuszczu (masła, margaryny, oleju albo oliwy) do posmarowania naczynia,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka czosnku granulowanego,
- łyżeczka pieprzu ziołowego.
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem?
- Z boczku odkrój skórę i ewentualnie fragmenty, których chcesz się pozbyć. Pokrój mięso w kostkę. Smaż na suchej patelni. Nie dolewaj tłuszczu, wytopi się on z boczku i to na nim mięso się usmaży.
- Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki.
- Umyj i obierz pieczarki, pokrój je w plasterki.
- Obierz cebule, pokrój w półplasterki.
- Umyj papryki, pokrój w paseczki.
- Wszystkie przyprawy wsyp do miseczki i wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem.
- Część plasterków ziemniaków, około 1/3, wyłóż na dno naczynia żaroodpornego tak, by było przykryte. Kilka plasterków ułóż na bokach naczynia.
- Ziemniaki posyp mieszanką przypraw.
- Wyłóż około połowy przygotowanych warzyw i połowę podsmażonego boczku.
- Przykryj warzywa z boczkiem kolejną częścią ziemniaków. Ponownie posyp przyprawami i wyłóż resztę warzyw i boczku.
- Raz jeszcze przykryj ostatnią częścią ziemniaków i na wierzch dodaj resztę przypraw.
- Opcjonalnie możesz rozbić i rozkłócić dwa jajka. Dodaj do nich szczyptę soli i polej równomiernie tą mieszanką przygotowaną zapiekankę.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez około 1 godzinę i 15 minut. Podawaj z dowolnymi dodatkami, jak kleks śmietany bądź z wybraną surówką.
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?