MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem na sycący, domowy obiad. Nie obędzie się bez dokładki!

Anna Moyseowicz
W tym daniu można wykorzystać dowolne dodatki.
W tym daniu można wykorzystać dowolne dodatki. Anna Moyseowicz
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem nie tylko nieziemsko pachnie, ale i smakuje. Taka wprost wyjęta z piekarnika, choć gorąca, jest najlepsza. Połączenie aromatycznego, wędzonego boczku z ulubionymi warzywami i chrupkimi ziemniaczkami to zestaw, któremu trudno się oprzeć. Sprawdzi się na obiad albo kolację na gorąco. Śmiało można ją też przygotować, spodziewając się gości czy na imprezę jako danie na ciepło. Sprawdź przepis na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem.

Spis treści

Sprawdzony przepis na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem to propozycja zarówno dla wielbicieli potraw mięsnych, jak i osób, którym zależy na domowym i smacznym obiedzie. Można do niej wykorzystać warzywa, które zalegają nam w lodówce czy też takie, które zazwyczaj mamy w kuchennej szafce, na przykład kukurydzę, groszek w puszce czy też cebulę. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Ja podaję wersję, sprawdzoną przeze mnie, którą z czystym sumieniem polecam. Do zapiekanki wybrałam boczek wędzony ze względu na jego aromat. Po wykrojeniu części, za którymi nie przepadam i usmażeniu, nie pozostało go dużo, ale jest wyraźnie wyczuwalny w daniu. Oczywiście ilość boczku również można zwiększyć lub zmniejszyć według preferencji.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem

Czas przygotowania: ok. 30 minut + pieczenie ok. 1 godziny 15 minut
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: średni

Czytaj też: Zapiekanka z kaszy gryczanej z pieczarkami i warzywami korzeniowymi. Przepis na apetyczną kaszę gryczaną. Idealne danie dla oszczędnych

Składniki:

  • 30 dag boczku,
  • ok. 12 ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 papryki czerwone,
  • 16 pieczarek,
  • 2 jajka (opcjonalnie),
  • łyżka tłuszczu (masła, margaryny, oleju albo oliwy) do posmarowania naczynia,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • łyżeczka pieprzu ziołowego.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem?

  1. Z boczku odkrój skórę i ewentualnie fragmenty, których chcesz się pozbyć. Pokrój mięso w kostkę. Smaż na suchej patelni. Nie dolewaj tłuszczu, wytopi się on z boczku i to na nim mięso się usmaży.
  2. Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki.
  3. Umyj i obierz pieczarki, pokrój je w plasterki.
  4. Obierz cebule, pokrój w półplasterki.
  5. Umyj papryki, pokrój w paseczki.
  6. Wszystkie przyprawy wsyp do miseczki i wymieszaj.
  7. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem.
  8. Część plasterków ziemniaków, około 1/3, wyłóż na dno naczynia żaroodpornego tak, by było przykryte. Kilka plasterków ułóż na bokach naczynia.
  9. Ziemniaki posyp mieszanką przypraw.
  10. Wyłóż około połowy przygotowanych warzyw i połowę podsmażonego boczku.
  11. Przykryj warzywa z boczkiem kolejną częścią ziemniaków. Ponownie posyp przyprawami i wyłóż resztę warzyw i boczku.
  12. Raz jeszcze przykryj ostatnią częścią ziemniaków i na wierzch dodaj resztę przypraw.
  13. Opcjonalnie możesz rozbić i rozkłócić dwa jajka. Dodaj do nich szczyptę soli i polej równomiernie tą mieszanką przygotowaną zapiekankę.
  14. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez około 1 godzinę i 15 minut. Podawaj z dowolnymi dodatkami, jak kleks śmietany bądź z wybraną surówką.

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna