Mimo to jedzenie hamburgera z frytkami czy tortilli wciąż sprawia nam niekłamaną przyjemność. Jest jednak sposób, by od czasu do czasu móc nacieszyć się ich smakiem bez uszczerbku na wyniku cholesterolu.
Dania te można przygotować w domu. Nawet jeśli nie będą równie zdrowe, jak gotowane na parze warzywa, to i tak, jeśli chodzi o wartości odżywcze, pobiją na głowę kebaby z przydrożnych budek. Przede wszystkim dlatego, że będziemy mieli wpływ na to, co się w nich znajdzie.
Składniki wysokokaloryczne możemy zastąpić tymi mniej bogatymi w cholesterol i sól. Ale tak, żeby danie nie straciło na swoim smaku. W tortilli z "kebabowni" niby są warzywa, ale zawartość tłuszczu ze smażonych mięs czy megakaloryczne sosy, sprawiają, że ich wartości odżywcze zostają sprowadzone praktycznie do zera. Dlatego to, że mamy wpływ na dobór i jakość mięsa to najważniejszy punkt w przygotowaniu domowego fast fooda.
Te tłuste wieprzowe czy wołowe możemy zastąpić drobiem, który ma mniej zarówno cholesterolu, jak i kalorii. Zamiast warzyw przetworzonych, czyli np. marynowanej papryki i kiszonych ogórków warto wybrać te świeże, bogatsze w witaminy i wartości odżywcze. Także śmietanę łatwo zastąpić jogurtem naturalnym. Jeśli macie ochotę na frytki do tego - dlaczego ich nie upiec, zamiast zadowalać się tymi smażonymi na wielokrotnie używanym oleju?
Jedyny zarzut, jaki można przedstawić domowym fast foodom, to to, że nie będą smakowały tak, jak te w przydrożnej budce. I z pewnością będzie to prawda. Zamiast tego jednak zjemy posiłek, którego składu i sposobu przygotowania nie będziemy musieli się domyślać.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?