MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zupa grzybowa

(pb)
A może by tak zupę rydzową?
A może by tak zupę rydzową?
Jesienią warto wybrać się do lasu, żeby zaopatrzeć się w grzyby. Suszone prawdziwki przydadzą się do dań na stół podczas Bożego Narodzenia. Mniej cenione maślaki czy podbrzeźniaki idelanie nadają się do przygotowania klasycznej grzybowej.

Składniki: 60 dkg grzybów jadalnych, jedna duża cebula, dwie łyżki masła, 2 litry bulionu (wołowy będzie najlepszy), łyżka mąki, śmietana (opcjonalnie), dowolny cienki makaron, sól, pieprz.

Wykonanie: Przygotować bulion. Grzyby przebrać i pokroić w 3-centymetrowe paski, wrzucić na patelnię i poczekać aż odparuje z nich woda. Gdy tak się stanie, dodać łyżkę masła oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić. Grzyby oraz cebulę przełożyć do bulionu, gotować ok. 10 minut. W tym czasie z łyżki roztopionego masła oraz łyżki mąki przygotować zasmażkę. Dodać do zupy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zupę podawać z makaronem oraz - ewentualnie - z kleksem śmietany.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna