W skrócie
Jeśli jeszcze nie próbowałaś wspaniałego połączenia, jakim są jabłka z cukinią, to ciasto, które dziś proponuję, jest do tego najlepszą okazją. Choć cukinia w słodkim wypieku może dziwić, to tak naprawdę sprawdza się doskonale. Nadaje ciastu wilgoci, delikatności i subtelnej słodyczy. Świetnie komponuje się z cytrynowym lukrem, który proponuję zrobić do tego ciasta. Jabłka z cynamonem dodają wspaniałego aromatu i zapachu. Całość jest bardzo prosta do wykonania i trudno ją zepsuć. Ciasto z jabłkami i cukinią to pomysł na lekki deser do kawy czy herbaty.
Ciasto z jabłkami i cukinią – łatwy przepis na pyszny deser
Czas przygotowania: 30 minut przygotowanie + 50 minut pieczenie
Porcja: 6-8 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- mała cukinia,
- 2 duże jabłka,
- 2 szklanki mąki tortowej,
- 2 jajka,
- 5 łyżek oleju,
- łyżka cukru,
- pół szklanki mleka,
- łyżeczka cynamonu,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Polecam także: Puszysty naleśnik z piekarnika. Robi się sam
Jak przygotować ciasto z cukinii i jabłek?
- Najpierw obrałam cukinię i starłam na grubych oczkach tarki. Odstawiłam.
- Jabłka obrałam i pokroiłam na cienkie półplasterki. Posypałam połową cukru wanilinowego oraz cynamonem.
- W dużej misce zmiksowałam mąkę, jajka, mleko, olej, proszek do pieczenia i cukier.
- Odcisnęłam cukinię z soku, który puściła i dodałam do ciasta razem z jabłkami. Całość wymieszałam.
- Wlałam ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 50 minut w temperaturze 50 stopni.
- Gotowe ciasto można polać lukrem, np. cytrynowym.