MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Bajecznie pyszne ciasto z jabłkami i cukinią. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Zrobisz je w kilka chwil i zachwycisz się smakiem

Karolina Głogowska
Idealne ciasto do popołudniowej herbaty
Idealne ciasto do popołudniowej herbaty Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Ciasto z jabłek i cukinii jest wilgotne, delikatne i bardzo aromatyczne. To lekki deser, który można szybko upiec do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonale smakuje polane cytrynowym lukrem. Wypróbuj nasz przepis, a będziesz wracać do niego nie raz.

W skrócie

Jeśli jeszcze nie próbowałaś wspaniałego połączenia, jakim są jabłka z cukinią, to ciasto, które dziś proponuję, jest do tego najlepszą okazją. Choć cukinia w słodkim wypieku może dziwić, to tak naprawdę sprawdza się doskonale. Nadaje ciastu wilgoci, delikatności i subtelnej słodyczy. Świetnie komponuje się z cytrynowym lukrem, który proponuję zrobić do tego ciasta. Jabłka z cynamonem dodają wspaniałego aromatu i zapachu. Całość jest bardzo prosta do wykonania i trudno ją zepsuć. Ciasto z jabłkami i cukinią to pomysł na lekki deser do kawy czy herbaty.

Ciasto z jabłkami i cukinią – łatwy przepis na pyszny deser

Czas przygotowania: 30 minut przygotowanie + 50 minut pieczenie
Porcja: 6-8 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • mała cukinia,
  • 2 duże jabłka,
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek oleju,
  • łyżka cukru,
  • pół szklanki mleka,
  • łyżeczka cynamonu,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Jak przygotować ciasto z cukinii i jabłek?

  1. Najpierw obrałam cukinię i starłam na grubych oczkach tarki. Odstawiłam.
  2. Jabłka obrałam i pokroiłam na cienkie półplasterki. Posypałam połową cukru wanilinowego oraz cynamonem.
  3. W dużej misce zmiksowałam mąkę, jajka, mleko, olej, proszek do pieczenia i cukier.
  4. Odcisnęłam cukinię z soku, który puściła i dodałam do ciasta razem z jabłkami. Całość wymieszałam.
  5. Wlałam ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 50 minut w temperaturze 50 stopni.
  6. Gotowe ciasto można polać lukrem, np. cytrynowym.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna