- Ceny drobiu w ostatnich tygodniach znacznie spadły, kurczaki są nie tylko tańsze niż kilka tygodni temu, ale tańsze niż w listopadzie ubiegłego roku, gdy kosztowały ponad 3,8 zł za kilogram - stwierdził wiceprezes KRD. Dodał, że mimo to opłacalność produkcji jest większa niż przed rokiem z powodu tańszych pasz, a na tę opłacalność ma także korzystny wpływ dosyć wysoka temperatura, jak na tę porę roku.
W ocenie ekspertów BGŻ, spadek cen kurczaków prawdopodobnie spowodowany jest wzrostem produkcji.
Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w okresie dziewięciu miesięcy 2013 r. produkcja przemysłowa mięsa drobiowego (w kg) zwiększyła się o ponad 13 proc., w porównaniu z analogicznym okresem 2012 r.
W pierwszych ośmiu miesiącach tego roku za granicę sprzedano o 11,5 proc. więcej mięsa drobiowego niż przed rokiem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?